Комисията по здравеопазване в парламента излезе с декларация, с която се извинява на всички жени, почувствали се обидени от репликата на депутат по време на заседание на комисията на 4 декември. Тогава народен представител се обърнал към жена, загубила дете при опит за изкуствено зачеване, с думите: „Дайте да ви направя едно „ин виво” (на живо) като не можете „ин витро”.
В декларацията се посочва още, че медийният интерес към случая игнорирал работата на комисията в тази посока. Обругаването на депутатите от Здравната комисия уронва и престижа на българските лекари, се казва още в документа. 
За програмата „ин-витро” са осигурени 15 пъти повече средства за 2009 година и то - в условията на финансова и икономическа криза. Медийното внимание към този случай ингнорира резултатите от дейността на парламента по този въпрос, се посочва още в декларацията.
Председателят на комисията Борислав Китов зави, че ще даде на Комисията по етика Антония Първанова, тъй като тя лъжела нагло, твърдейки, че той знае кой е произнесъл скандалната реплика. По думите му след Нова година ще предостави закона за създаване на фонд за ин витро процедури, предложен от депутатката от НДСВ, на комисията по корупция. „В този му вид законът нямаше да бъде действащ и имаше предпоставки за корупционни действия”, обясни Китов.
Според депутата Китов нито в стенограмата, нито в аудиозаписа от въпросното заседание има отбелязана скандалната реплика. От записа се установява само, че Борислав Великов от БНД прави забележка към д-р Емил Константинов (от Коалиция за България), но самият Константинов днес по време на предаване в медиите отрича да е казал такава реплика, поясни Китов. /БЛИЦ