Решаваща политическа седмица – държавният глава Румен Радев започва консултации с представители на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание.

От 9 ч. държавният глава ще проведе консултации с парламентарната група на ГЕРБ-СДС. В 11 ч. ще приеме представители на ДПС. В 14 ч. ще се срещне с представители на парламентарната група на „Продължаваме Промяната-Демократична България“.

Кога ще са консултациите със следващите 4 политически сили още не е ясно.
След срещите с парламентарните групи по процедура следва връчване на проучвателните мандати.

По закон първия мандат отива при първата политическа сила – ГЕРБ-СДС. Те имат 7 дни, за да го реализират.

Ако не успеят, президентът връчва втория мандат на втората политическа формация – ДПС. Ако и те не успеят, държавният глава сам избира коя да е третата партия, на която да даде мандат.

От партията на Бойко Борисов вече обявиха, че за тях възможен вариант за управление е експертно правителство, но с министър-председател и министри на отбраната и външните работи от ГЕРБ. По време на консултациите си с другите партии преговорният екип на първата политическа сила обяви, че виждат следващия кабинет и като кабинет на споделената отговорност.

С тях разговор обаче имаха само ДПС и ИТН. А след това Слави Трифонов обяви, че няма да подкрепят правителство нито с първия, нито с втория мандат, но ИТН са готови да предложат експертно правителство и да говорят с всички партии.

„На ГЕРБ не беше предложение за експертен кабинет. Когато Бойко Борисов се появи и каза, че премиерът, министърът на отбраната и външният -  това вече не е експертен кабинет. Този влак замина. Ако искат да се качат на влака на експертния кабинет - с третия мандат с друг подход. Говоря за всички, да избягаме от това ГЕРБ. Няма смисъл да го съживяваме. Освен това ние бихме искали да разговаряме с всички партии, а не само с ГЕРБ и ДПС. В тази конфигурация ПП-ДБ, в частта ДБ има доста по-добра експертиза”, заяви Тошко Йорданов.

В своя позиция от „Възраждане” обявиха, че също искат третия мандат. Според лидера им ако ИТН вземат мандата, те ще направят също кабинет с политическа оцветеност. „Възраждане” пък обещаха кабинет без ГЕРБ и ДПС. След като минат консултациите, във всеки един момент президентът може да връчи първия мандат.

Ако и този път правителство не се сформира, Румен Радев трябва отново да назначи служебен кабинет и да насрочи дата за предсрочни парламентарни избори.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!