Ахмед Доган трябва да излезе и да говори, да каже нещата така както са, ако той се смята за силен политик, ако смята, че трябва да води партията си по правилния път на либералния интернационал и на Европейската либерална партия. Няма друг начин. Това заяви пред "Хоризонт" президентът на България 1990-1997 г. Желю Желев по повод самоубийството на началника на кабинета на Доган Ахмед Емин и факта, че лидерът на ДПС пази дълбоко мълчание, освен интервюто му във в. "Труд", в което изненадващо заяви, че Емин е с неуравновесена психика.
Щом има обръчи от фирми те трябва да се знаят. Дали изобщо трябва да ги има тези фирми, всичко това трябва да стане публично достояние на нашето общество, иначе към целия политически живот гражданите започват да гледат с подозрение и те затова намразиха политиците, коментира още Желев. Според него е рисковано да се каже, че ще се получи взрив в ДПС, но това от което е заинтересовано движението като либерална партия, е да започне освобождаване от тази капсула, в която се намира и като либерална партия то да бъде открито. Активистите да мислят за разбулване на някои неща в ДПС, пълна откритост за вътрешнополитическия живот на партията, посъветва Желев.
Според него, е доста крайна позиция случващото се с ДПС да доведе до разпалването на етнически конфликт. Разбира се при определени условия е възможно, но нека да не забравяме, че все пак ДПС през целия този период, особено в началото на прехода, както и в последствие, беше една партия, която помагаше и игра важна роля за етническия мир в България, защото извинявайте станаха събития много страшни на запад от нас в Югославия - какви кланета бяха и прочие и защото режимът на Живков с това идиотско недомислие Възродителен процес беше тласнал България към Босненския вариант далеч преди разпадането на Югославия. Слава Богу, че се разминаха нещата, но затова при демократични условия ДПС и лично Доган играха важна роля. Това не бива да го отричаме, а това, че впоследствие се капсулира тази партия..., коментира Желев. 
За митологизацията на Доган най-много са помогнали журналистите, смята бившият президент. Самият той не отрича качествата му на политик, но тази хиперболизация обикновено създавала усещането за непогрешимост, за изключителност на личността, което също помагало на ДПС да върви в погрешна посока. На въпрос  защо ДПС така яростно се е възпротивило на участие на агентите в ДАНС, Желев каза: "Не знам, за това трябва да питате тях". /БЛИЦ