Изгубена е една година от управлението на страната. Toва каза Жельо Бойчев, заместник-председател на ПГ на „БСП за България“, по повод една година от мандата на третото правителство на Бойко Борисов.

Той допълни, че се увеличава бедността и неравенството, засилва се демографската катастрофа, продължават регионалните диспропорции, следствие на икономическата и регионална политика.

Бойчев цитира Доклада на европейската комисия от 2018 година, че сближаването на България с ЕС и еврозоната е по-бавно спрямо другите държави членки от Югоизточна Европа. Като положителна стъпка Жельо Бойчев вижда в програмата в образованието с ангажирането и присъствието на децата в учебния процес. Във външнополитически план добра политика е пробивът в отношенията с Македония, която политика беше подкрепена и от БСП. Бойчев определи като нормални отношенията между БСП и ГЕРБ.

„Стремежът на БСП е да показваме несъстоятелност на провежданата политика и най-важното – да показваме, че е възможен друг тип алтернатива пред социалното и икономическото развитие на страната, колкото и непрекъснато да се вкарват теми извън тези основни проблеми на българските граждани и да се отклонява вниманието от тях. БСП ще се опитва да провежда разговор за друг тип социална и икономическа политика на страната, защото всяко отклоняване на вниманието с тези мимолетни скандали и безсмислени теми само хабят енергията и не водят до нищо положително“ коментира Жельо Бойчев.

Той допълни, че очаква нови политики, защото времето налага това като отговорност към бъдещето на страната.