Предизборната кампания приключва днес. Още преди да започне обаче беше ясно, че ГЕРБ-СДС ще спечелят изборите.

Ето как обаче според „Тренд“ ще бъде разделен останалата част от баницата.

Според проучването ГЕРБ-СДС запазва лидерската си позиция с 26.5% сред гласуващите. За второто място се борят Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ) с 15.3%, „Възраждане“ - 15.1% и ДПС - 14.9%. Разликите са в рамките на статистическата грешка и подредбата на изборите би могла да е различна.

БСП запазва петата си позиция с 8.5% от гласуващите, а „Има такъв народ“ (ИТН) ги доближава с 5.9% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори.

Близо до парламентарната бариера и с шанс за парламентарно представителство остава Солидарна България (3.4%). Синя България получава подкрепата на 2.1% от гласуващите.

След тях се нареждат ВМРО (1.4%), Левицата (1.3%) и Български възход (1.1%).

Опцията „Не подкрепям никого“ събира 4.4%, но резултатът не участва в разпределението.

Избирателната активност на предстоящите предсрочни парламентарни избори няма да се различава съществено от тази на последния вот за Народно събрание (НС).

48% от пълнолетните българите, живеещи на територията на страната, декларират, че ще упражнят правото си на глас. Това прави очаквана активност за парламентарните избори между 2 милиона и 500 хиляди и 2 милиона и 700 хиляди.

„Ако сравним данните от последното ни проучване, няма голяма разлика. Кампанията не оказа съществено влияние. Между втори, трети и четвърти няма почни никаква разлика“ обясни Димитър Ганев в ефира на NOVA.

Димитър Ганев

„Представете си 1 процент сред гласуващите ще бъде около 25-27 хил. гласа, ако гласуват 2 500 000 българи.

ПП-ДБ имат специфика на своя електорат. Често те взимат по-висок относителен дял.

Част от анкетираните лица пък не казват, че ще гласуват за „Възраждане“. Това се случва през последната година и половина“, добави още той.

Какво ще е положението при тези резултати в мандати.

ПП-ДБ, „Възраждане“ и ДПС ще имат по 40 мандата. 74-79 за ГЕРБ-СДС. Ако има 121 мандата, това е твърде крехко мнозинство. Ще се търси трети, поне.

Основата на едно бъдещо управление ще бъде структурирано около ГЕРБ-СДС и ДПС. Според мен Борисов, като мандатоносител, ще потърси ПП-ДБ като потенциална първа възможност за трета партия.

С „Възраждане“ няма шанс, при БСП също има доста разминавания“, анализира Ганев.

Едно второ място на „Възраждане“ може да бъде по-силна спойка за едно правителство, разказано през евроатлантизма, според него.

Интересът към изборите за Европейски парламент е по-малък и при тях активността ще бъде между 2 милиона и 300 хиляди и 2 милиона и 450 хиляди.

Купуването и продаването на гласове е престъление!