От 15 до 20 г. лишаване от свобода или доживот зад решетките без право на замяна ще получават насилниците при извършено убийство в условия на домашно насилие. Това реши правната комисия, която прие инициираните от Цвета Караянчева и консултирани с работна група поправки в Наказателния кодекс на второ четене.

За упражнена принуда, съпроводена с домашно насилие, затворът е от 3 до 10 години. 

Една година затвор или пробация пък чака онзи, който следи бившата или настоящата си половинка. В това число влиза и показването от страна на преследвача на лицето, че е следено, както и навлизане в нежелана комуникация по всякакъв начин. Наказанието нараства на лишаване от свобода до 5 г., ако въпросното преследване се осъществява в условията на домашно насилие, решиха още депутатите. Насилствените бракове пък се наказват с 1 до 6 г. решетки, информира Канал 3. 

Правната комисия вдигна глобите за родители, които отказват на бившия да вижда детето си след развод при условие, че има съдебно решение.

Санкцията за синдрома "родителско отчуждение", която досега беше от 100 до 300 лв., става от 2 до 5 хил. лв., а най-голямата глоба в такива казуси при рецидиви може да скочи от 5 до 10 хил. лв. Предвидена е и пробация. Депутатите се отказаха да наказват такива родители със затвор до 3 години, като решиха наказателното преследване да се възбужда само по тъжба на пострадалия.

Народните представители записаха в НК, че за престъпление ще се счита онова, което е извършено в условията на домашно насилие, ако е предшествано от системно упражняване на физическо,сексуално или психическо насилие, поставяне в икономическа зависимост спрямо бивш, настоящ съпруг, лице, с което насилникът съжителства или от което има дете.

Комисията отхвърли предложението на Валери Жаблянов да отпадне текстът за икономическата зависимост на насилвания с аргумента, че всеки служител се намира в такава от работодателя си. Контрадоводите срещу настояването му бяха, че много често наред с домашното насилие едната половинка прибира заплатата на другата и я държи в подчинено икономическо положение.