На работно посещение в България пристигна изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс" генерал Ханс Лейтенс.

В четвъртък той и министърът на вътрешните работи ще посетят граничния пункт Капитан Андреево и ще присъстват на церемонията по откриване на граничното полицейско управление в Болярово.

ГПУ - Болярово беше закрито през юни 2022 г. със заповед на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. След реформата служителите бяха пренасочени към структурите в Елхово, Малко Търново и Резово. Дейността на граничната структура бе частично възстановена от вътрешния министър Иван Демерджиев.

Ръководството на Община Болярово и жителите на крайграничната община продължиха да настояват структурата да бъде възстановена в пълен кадрови състав с над 100 гранични служители и да е ситуирана отново в Болярово заради мигрантския натиск и сигурността в района.

В продължение на година и половина бяха изпратени искания до всички институции в България, включително до президента, министър-председателя, областния управител, народните представители от област Ямбол.

ГПУ отново ще се помещава в предоставената от общинската администрация сграда за безвъзмездно ползване. Община Болярово съдейства на МВР и за ремонта ѝ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук