Петима души са загинали, а десетки са ранени при горски пожари, които опустошиха няколко села в Югоизточна Турция, съобщи днес министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа, цитиран от АФП.

"Петима души са загинали, а 44 са ранени, 10 от тях тежко" в два района близо до град Мардин, написа Фахреттин Коджа в социалната мрежа „Екс“.

Снимки, публикувани в социалните мрежи, показват огромен пожар, който осветява небето през нощта с големи облаци дим. 

На терен са изпратени четири спешни екипа и 35 линейки, каза министърът.

Пожарът избухна късно снощи в район на около 30 км южно от Диарбекир и се разпространи бързо поради силния вятър, като засегна пет села, заяви министърът на вътрешните работи Али Йерликая.

"За съжаление трима души от района на Диарбекир и двама от района на Мардин загубиха живота си", съобщи Йерликая в „Екс“. 

Валията на Диарбекир Али Ихсан Су съобщи пред Анадолската агенция, че пожарите са били причинени от запалени стърнища и треви, които обхващали обширни терени.

Поради силния вятър пламъците бързо се разпространили, включително към жилищните квартали.

Кореспонденти на турски медии от района на бедствието изказват опасения, че може да има повече жертви и пострадали.

В района на бедствието са прехвърлени пожарни коли и техника, екипи на правителствената служба за борба с извънредни ситуации и бедствия (АФАД) и на генералната дирекция по горите, медицински персонал.

Продължава борбата с огнената стихия и усилията за овладяването й.