В зоната близо до Чернобил горят над 1,5 хиляди хектара гора, която е замърсена с радиация.

Съобщава се, че силните ветрове предизвикват нови пожари. Огънят крие риск да се разпространи до населени райони намиращи се на границата със защитената зона.

Според украинските медии пожарът е започнал близо до село Страхолесе, разположено на брега на киевския резервоар в близост до зоната до Чернобил.

Огънят е обхванал т. нар. "Червена гора", която беше замърсена с радиация по време на аварията в Чернобил. Съобщава се, че вятърът разпалва пламъците и ги тласка напред, заплашвайки нови територии. В момента пожарът е опасно близо до село Страхолесие, намиращо се само на 60 километра от Киев. Той беше потушен от 26 души персонал на пожарната и 6 единици специална техника.

Не за първи път местните служби гасят пожари в зоната на изключване на атомната електроцентрала в Чернобил.

Само преди седмица на територията на тази зона бяха регистрирани няколко пожара. В резултат на това димът достигна до Киев.

Украинската агенция за управление на зоната на изключване твърди, че в района на ГКПП „Зелени Мис“ вече е регистриран друг голям пожар в зоната за изключване на Чернобил. Той обхващаше повече от 1,5 хиляди хектара Червената гора.

Тежки горски пожари в Чернобилската зона се случват почти всяка година. По-рано руски учени отбелязаха, че пожарите в Червената гора вече не представляват сериозна опасност за хората, тъй като радиоактивните вещества отдавна са влезли дълбоко в почвата.

Освен това в гората е израснала нова, вече чиста растителност, така че много малко радиация излиза във въздуха от изгарянето й.

„През 2010 г., когато всичко беше в пламъци в Русия, особено в Брянска област, проведохме подробни проучвания. И заключението от тези изследвания е, че промените в радиационния фон под нивото на регистрация са незабележими.

Сега провериха сензорите в Припят, близо до станцията в Чернобил - два дни без промяна. Причината за това е, че през последните 30 години радиацията - тази, която не се е разложила естествено - е влязла дълбоко в почвата ", заяви Леонид Болшов, директор на Института за безопасно развитие на ядрената енергетика на Руската академия на науките.


Миналата година стана известно, че ядрените реакции са възобновени в консервираната атомна електроцентрала в Чернобил. Химикът Нийл Хаят сравнява тези процеси с тлеещи въглища в барбекю.

Експертите не изключват възможността за нова авария в атомната електроцентрала в Чернобил. Според техните прогнози на украинските власти остават още няколко години, за да предотвратят катастрофа.