10-и ден не спира да бушува пожарът в забранената зона около Чернобилската АЕЦ. Официални източници съобщават, че стихията започва да намалява, а неофициални – че пламъците са достигнали до Припят и до хранилищата за радиоактивни отпадъци.

В понеделник, 13 април, Ярослав Емелианенко, член на Обществения съвет в Държавната агенция за управление на зоната на отчуждение до атомната централа заяви, че мащабният пожар почти е достигнал до хранилищата за радиоактивни отпадъци и буквално му остават 2 км., за да стигне до атомната електроцентрала.

„Имам два варианта: или до кабинета не достига реалната ситуация, или той е избрал политика за мълчание на съветския режим  от 1986 г. Сега огънят е достигнал Припят и се намира на 2 километра от хранилищата за радиоактивни отпадъци „Подлесни”, където са най-активните радиационни отпадъци от цялата Чернобилска зона и от самия Чернобил ", пише той в профила си във Фейсбук.

Емелианенко добавя, че властите продължават да съобщават, че всичко е под контрол.

"Отидете на страницата на Министерски съвет, на Държавната служба за извънредни ситуации и съответните правителствени агенции - всичко е под контрол и всичко е наред.

Гори там, но е добре. И фактът, че тази поредица палежи, по всички юридически признаци, е терористичен акт, който ще излезе извън пределите на страната и станете международен - това е нормално, не обръщайте внимание, ситуацията е редовна”, посочва още Емелианенко.

Още на 12 април Наталия Дегтяренко, служител на пресслужбата на НАЕК "Енергоатом", предупреди във Фейсбук, че ситуацията с пожара се влошава. По думите й са опожарени бившите села Лелив, Копачи, Полеское, Грезля, Рудня-Грезлянская, Ковшиловка, Варовичи, Буда-Варовичи, Мартиновичи, Смарагдови, Волхов и Чистогалов.

Територията на Червената гора и затвореният военен град Чернобил-2 също са унищожени от огнената стихия. Чернобил също е пострадал от пожара.

"Пожарът в забранената зона се премести на левия бряг на Припят. В момента огънят приближава към село Кошевка. Какво е това, ако не умишлен палеж? " пита тя в мрежата.

И в неделя, и в понеделник от Агенцията за управление на Зоната опровергаха твърденията, че огънят се прехвърля към левия бряг на Припят.

Днес обаче се появиха снимки, които показват, че проблемът е много по-сериозен - пожарите вече са в непосредствена близост до самата атомна електроцентрала.

 

На 13 април Наталия Дегтяренко публикува снимка, на която се вижда стълб дим до някаква жилищна сграда, т.е. това вече е Чернобил.

А от следващата снимка става ясно, че димът вече покрива административните сгради на атомната електроцентрала в Чернобил.
Според онлайн ресурса NASA FIRMS, който показва данни за пожари от спътници, към 19:00 часа в понеделник, 13 април, пожарът се е доближил до индустриалния обект на площадката на новата защитна обвивка на ядрения реактор в Чернобил.