Над 400 животни бедстват в пловдивското село Исперихово заради липсата на храна, а в социалните мрежи вече текат дарителски кампании за спасяването им.

Запасите са изгорели при голям пожар точно на Коледа, съобщават от bTV, а семейството сега няма средства и моли за помощ, за да не умрат животните им от глад.

Пламъците обхващат двуетажната постройка точно на Коледа. Малко след 12 ч. на обяд избухва огън в сеновала във фермата на Илия и Райка Димитрови и въпреки действията на огнеборците и хората от селото, стихията остави 460 животни без храна. 
 


"Всичко стана за секунди. Просто, докато се обърнем да вземем някакви съдове за вода, и всичко пламна", разказва Георги Димитров, син на собственика на фермата.

"Нямаше как да се потуши това нещо, тъй като и водата беше отслабнала по чешмите. Просто нямаше никакъв шанс”, обясни Райка Димитрова, която е собственик на овцефермата. 

В сградата стопаните съхранявали всичката храна за животните през зимата. Унищожени са 20 тона зърно и 10 000 бали с овес и слама. Животните сега буквално гладуват.

Фермери от региона веднага започват да помагат с каквото могат, за да не останат животните гладни, още повече, че много от овцете са бременни.
 


Собственикът на овцете се занимава с животновъдство от дете. Животните са целия му живот, разказват всички, които помагат за възстановяване след пожара, унищожил двуетажната сграда.
 
Семейството  е взело субсидии за животните, но цялата сума била похарчена за храна. Сега разчитат на помощта на хората, за да спасят овцефермата, която създали преди 30 години.

Въпреки трудностите, стопаните се надяват да спасят животните си. Ще търсят и помощ от Държавен фонд Земеделие.

Дарителска сметка за желаещите да помогнат:

Общинска банка
филиал Пещера
Илия Георгиев Димитров
Номер на сметка SOMBBGSF
IBAN BG37SOMB 91301068 011401