Български джебчийки буквално взривяват големите европейски държави с кражбите си. Най-дейни са два клана, които се ръководят от жени, разказаха от МВР, цитирани от в. „Телеграф“.

Това са Рашковите от софийския квартал „Овча купел“ и водените от снахата на Цар Киро – Еленка.

Най-много родни джебчийки действат в момента в Австрия, Великобритания, Италия, Испания и Германия.

Оборотът, който правят на месец, в минимум 10 000 евро, но редовно скача на 20 000, разказаха криминалисти, като уточниха, че това са пари, изкарани от двойка джебчийки, а не от всички от даден клан.

Криминалист: Джебчийките си набелязаха нови жертви! Удрят в точно определен ден

В София пък от известно време плъзнали мъже, които джобят пътниците в градския транспорт. 

Схеми
„Ако тук откраднат 100 лева в някой мол, в Австрия това са 100 евро. Разлика от небето до земята“, с тези думи се обърна джебчийка от клана Рашкови към наши ченгета, които я спипали в крачка. Тъй като набезите на крадлите зачестявали всеки ден, се очаква до един месец от България да бъдат пратени в Австрия няколко служители на МВР. Те ще обучават чуждестранните си колеги как да разпознават БГ джебчийките, както и прийомите им на действие, споделиха още от силовото ведомство. Изключително добро е взаимодействието със Скотланд Ярд, които държат ежедневна връзка с родните криминалисти. Разменят си снимки на наши крадли, сменяли личните си документи през няколко месеца. В новите вписвали съвсем различни имена, защото имали висящи присъди.

Родни джебчийки пробваха "закачалката", но ги закопчаха във Варшава СНИМКИ

Тарторките
Тарторката на Рашковите е Стефка, която всички наричат с прякора Гуфи. „Тя е възрастна и е най-добрата джебчийка в клана. Гуфи сама определя кой влиза в групата й за кражби, но са само членове на клана – сестри, братовчеди, лели, племенници, снахи, балдъзи, дъщери и други. Няма външни лица“, разказаха разследващите. Рашковите действали най-вече в Италия и Испания.

Другият най-мощен клан, който вършее в Австрия, Германия и Великобритания, е на родственицата на покойния Цар Киро – Еленка, която барабар с родата е от Елин Пелин. Тя също избира кои жени да работят с нея, като държи почти военен режим в организацията.

Много известни на полицията както у нас, така и на Острова е трето семейство, но при него става въпрос само за мъж и жена. „Интересни са, защото там водещ е мъжът, а жена му е само за параван. Действат във Великобритания. В момента колегите от Лондон ги издирват, тъй като преди няколко месеца направиха няколко удара у нас, после избягаха във Великобритания и са ги засекли вече в пет кражби“, обясниха криминалисти. Мъжът е познат с прякора Гошо Тупалката, тъй като се обличал с маркови дрехи и то оригинални, закупени от някой лъскав магазин, изключително модерни, за които давал половината от плячката си.

Връщане
Всички пари, които джебчийките изкарат в Европа, изпращат в България. Само че ако преди няколко месеца купуваха ударно лимузини и златни накити, то вече са се отказали от колите. „Полицаите по границата разглобяват автомобилите почти до чаркове. Това ги бави жестоко, създава им главоболия. Затова минаха само на ланци, гривни и обици“, обясниха ченгетата. Със златни пендари пък купуват нови снахи в клановете, които после правели джебчийки.