"Всичко е изяснено около изчезването на Сашко от Перник. Аутизмът му е помогнал да се справи с тази ситуация. Бил е самичък. Това е заключението на медиците, които прегледаха детето. Случаят е приключен. Това е много зареждащ случай за нас", това заяви пред bTV министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев относно разследването на изчезването на детето от Перник. 

Днес министър Демерджиев награди мъжете, които откриха Сашко в гората, след като той бе в неизвестност 9 дни. На церемонията присъстваше и Сашко, който пристигна заедно с баща си. 

Що се касае до действията на МВР този случай ще приключи до края на годината. Има образувани дисциплинарни производства и се очаква много от тях да приключат всеки момент.

Със сигурност ще има много наказани служители", каза Демерджиев по повод информацията, че МВР е установило общо 40 служители на "Пътна полиция" и "Охранителна полиция", които през последните няколко години са помагали на Георги Семерджиев - обвиняем за причиняване на смъртта на две млади жени, след като катастрофира с джипа си на 5 юли в София, да избегне санкции.

Имаме и други случаи, при които полицаи бяха задържани и предадени на прокуратурата. В Гранична полиция беше сменен директорът и много началници заради пропуски в работата им. Бездействието им да осъществяват контрол на служителите им, доведе до освобождаването им, заяви Демерджиев.

Това означава, че полицията има сили да се чисти от хора, които нарушават закона. Проверихме над 9000 служители за наркотици, а констатирахме нарушения при едва 20, така че са митове, че полицаите масово нарушават закона. Но ние правим така, че тези, които нарушават закона, да бъдат изобличени. За мен е страшно, че другите институции не правят такива усилия, посочи вътрешният министър.

Може би причината е, че не съм гарван (във връзка с поговорката гарван гарвану око не вади – б.ред.) и мога да си позволя да постъпвам по този начин, не съм част от системата, добави той.

Демерджиев определи оградата по границата с Турция като изключително ненадеждно съоръжение, което не помага работата Гранична полиция.

Оградата може да бъде преодоляна многократно за изключително кратко време. Затова наситихме границата с жива сила, с техника и дронове. Подобрихме и организацията в Гранична полиция, каза още Демерджиев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук