От пресцентъра на МВР разпространиха ексклузивни кадри от задържането на Георги Семерджиев, който във вторник вечерта уби две млади жени в София

Както БЛИЦ съобщи, малко след 13.30 часа днес той бе заловен при спецакция на СДВР и сектор "Кобра" в апартамента, в който е живеел без адресна регистрация. 

Незабавно след подадения снощи сигнал за възникнало тежко пътнотранспортно произшествие в района на бул. „Черни връх“ са насочени екипи на пътна полиция, които отцепват района и осигуряват извършването на оглед.

След осъществена връзка с НСлС, на място пристигат разследващи екипи и следователи, които извършват мащабен оглед през нощта, независимо от падналия обилен дъжд. Установени са първоначалните факти около катастрофата, довела до разцепването на автомобила и фаталния удар, причинил смъртта на двете млади жени, както и самоличността на избягалия от местопроизшествието шофьор.

Георги, убил 2 жени в София, още е в дома си! Дири майка си, а полицаите го чакат да...

Веднага, още в ранните часове днес, започват и издирвателните действия с цел установяване на евентуалния адрес, на който 36-годишният се укрива.

Първоначално е проверен адреса на родителите му, а по оперативен план разследващите установяват апартамента, в който издирваният е живеел без адресна регистрация. С помощта на столичния отряд „Кобра“ е извършено влизането в дома, където е открит и задържан водачът във видимо неадекватно състояние.

Предстоят множество експертизи, които ще изясняват редица детайли – от скоростта, с която е управляван автомобила, кръвна проба на задържания за шофиране под въздействието на алкохол и наркотични вещества, валидността на свидетелството му за управление, издадено в чужбина, подменените регистрационните табели.

Същевременно разследването продължава и в посока установяването на самоличността на негов спътник. На този етап е уточнено, че същия ден 36-годишният е извършил още едно пътнотранспортно нарушение.  

Делото по случая се гледа от Националната следствена служба.

Преди минути от думите на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков се подразбра, че е установена жената, за която се предполага, че е била с Георги Семерджиев по време на катастрофата.

Пред депутатите от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред обаче той не разкри други детайли от разследването.

„Информацията, която имам, е от проведената оперативка. Има данни, че е имало съучастник - една жена, която е установена. Главното действащо лице е издирвано, но вече е налице. При разкриването на случая сме напред“, уточни вътрешният министър.

По думите му истинското решение не е  в повишаването на наказанията, а трябва да се обърне внимание и на своевременното реагиране и профилактиката.

„Не можем да вървим само по пътя за повишаване на наказанията, защото очевидно това не може да бъде решението. Да, трябва да се вземат по-строги наказателни мерки в подобни случаи. Трябва да се постави и въпроса, докога на такива лица ще се назначава охрана от МВР, защото са защитени лица на прокуратурата и се касае за следствена тайна“, добави Рашков.

„Във всички случаи той ще бъде санкциониран. Не можем да попречим обаче той да излезе от гаража си. Важно е доколко санкцията ще има възпиращ ефект. В НК има санкция за водач, управляващ без свидетелство за управление. С другите номера той ще заблуди първоначално органите на реда, той вероятно е имал определени мотиви. Това трябва да бъде предотвратено“, каза той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ