44-годишният гръцки гражданин Георгиос Д, който е обвинен от прокуратурата в южната ни съседка за грабеж и предумишлено убийство, беше открит и арестуван в Пловдив. Днес окръжният съд допусна предаването му на компетентните органи на съдебните власти на Гърция.

До развръзката се стигна след издадената на 12 юни Европейска заповед за арест. Целта е провеждане на наказателно преследване, а документът е подписан от зам. апелативния прокурор в град Пирея.

Георгиос живее в Пловдив и е със статут на чужденец, продължително пребиваващ в България. Според обвиненията той е извършил грабеж и предумишлено убийство в съучастие с друго лице, като двамата успели да избягат, а смъртта на пострадалата настъпила няколко часа по-късно в болницата Асклипио – район Вула, където била превозена с линейка на Бърза помощ.
Според гръцкото законодателство се касае за тежки углавни престъпления, за които се предвиждат доживотен затвор за убийството и лишаване от свобода от 5 до 20 години за грабежа, пише "Марица". 

Пловдивският окръжен съд взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо исканото лице Георгиос Д. до фактическото му предаване на държавата, издала Европейската заповед за арест.

Решението подлежи на обжалване и протест пред Пловдивския апелативен съд в 5-дневен срок.