Прокуратурата ще подпомогне на таксиметровите шофьори с експертно становище по предлаганите от тях законови промени. Това заяви главният прокурор Иван Гешев след среща с таксиметровите синдикати днес. Поводът - инцидента с починал таксиметров шофьор след сбиване в събота в София, предава bTV.

Разминаване в показанията на свидетелите на инцидента е установила досега прокуратурата. Според част от тях, шофьорът на таксито се обадил на някого по телефона, след което дошли трима мъже и заедно с шофьора те започнали да бият обвиняемия. Според други обаче обвиняемият е нанесъл побой на таксиметровия шофьор.

Mайката на приятелката на обвиняемия каза, че боят e започнат от шофьора на таксито.

Съдебните медици проговориха: Ето от какво е починал таксиметровият шофьор Христо

„Той излиза агресивно, момчето е било още в колата, отива при него и започва да му крещи "Ти какъв си бе?", "Ти ли ще ми кажеш, кой си ти, бе?" Дъщерята звъни на полицая. При което той се оттегля.

Обадил се е по телефона на някой, защото за минути са дошли цяла тумба и вторият път се връща, момчето е излязло от колата и той го напада.

При самоотбрана той го е бутнал, но не го е пребил, за да се стигне до смърт. Нека докажат, експертизата да излезе“, каза майката Даниела Найденова.

От прокуратурата казаха, че всички експертизи са назначени и ще помогнат на браншовите организации за исканите промените в наредбата за таксиметровия превоз.

„Обсъдихме системния проблем, който предизвиква такива последствия и по какъв начин може да сме си взаимно полезни, за да решим и ограничим тези системни проблеми, за да няма смърт по пътя независимо дали е за български граждани, които работят като таксиметрови шофьори, или е за някои други български граждани“, каза главният прокурор Иван Гешев. 

"Предлагали сме го точно три пъти. Подготвени написани текстове за промяна в закона и наредбите и това, като, че ли не прави впечатление на властта", заяви Малин Господинов.

Според информацията разследването ще бъде под специалния надзор на върховната прокуратура.

„Аз като главен прокурор и прокуратурата ще направим възможното и невъзможното, за да има справедливост“, допълни Иван Гешев.

Утре ще се гледа мярката за неотклонение на обвинения.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук