Претърсването започна на 30 януари т.г. с разрешение на Специализирания наказателен съд. Намерени са предмети, които имат белезите на културни ценности. Те бяха фотографирани.

Това заяви говорителката на прокуратурата Сийка Милева относно разследването срещу бизнесмена Васил Божков.

"Намерените и иззети предмети, имащи белезите на движими културни ценности, са 6778 бр. Тук е мястото да напомня, че регистрираните от обвиняемия Божков, са едва 212. Прокуратурата счита, че останалите предмети, намерени на ул. "Московска", са незаконно придобити от обвиняемия", каза тя. 

"По-голяма част от предметите се съхраняват в разрез със стандартите за съхранение. При много предмети бяха открити бележки, на които има ръкописно написани имена на области. Счита се, че са добити незаконно от иманяри", добави Милева. 

"Всеки протокол, с който се удостоверява намирането на вещите, е подписан от всички присъстващи лица. Предявен и подписан е и от служителя на Фондацията. Предстои да бъде назначена съдебно-археологическа експертиза, която ще бъде възложена на международни експерти", заяви говорителката на прокуратурата. 

"Налични са данни, че културно-историческата оценка на регистрираните от Божков 212 предмета е умишлено занижена", каза Милева и добави, че ще се изследва произхода на всички вещи. ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!