Гробарят, задържан във връзка със седемте тела, намерени в гора край София, направил скандални признания. БЛИЦ припомня, че по-рано днес първо медията ни съобщи, че най-вероятно труповете, които той е заровил са много повече от 7, предполага се, че може и да са около 50.

Една от версиите е, че става дума за незаконно погребани възрастни хора. Разследващите продължават изясняването на случая и идентифицирането на самоличността на починалите.

Гробарят, който е задържан, обяснил, че от няколко години се занимава с незаконната дейност. С решение на прокуратурата  остава в ареста за 72 часа.

По първоначални данни не става дума за убити, а за незаконно погребани хора, живели в различни хосписи в столицата. Предполага се, че мъжът е предлагал уреждането на кремация, но това не се е случило. 

За да бъде установена самоличността на заровените тела, ще бъдат назначени ДНК експертизи.

Бусът на траурната агенция, с която задържаният е работел, е регистриран на името на 23-годишна жена.  

Гробището край село Клисура, където бяха намерени труповете, е малко и е използва рядко. Това е и причината телата да не бъдат открити дълго време. В събота там е имало погребение и местните хора забелязали, че някои от гробовете са недобре затрупани. Тогава те подали сигнал. 

Междувременно от МВР заявиха следното: "Столичните полицаи работят за изясняване на случай на мащабна схема за нерегламентирани погребения. Сигнал за открити гробове на в местност край София е получен в Девето РУ-СДВР на 23 май от местен жител.

Предприети са незабавни  полицейски действия. Извършен оглед, открити са погребани тела на починали.

Образувано е досъдебно производство. Уведомена е прокуратурата.

Предстоят комплексни процесуално- следствени дейности – допълнителни огледи, разпити, претърсване, уточняване на съпричастни към нелегалните погребения.

По случая е задържан мъж, на 51 години, който, по първоначални данни, извършвал погребенията вместо кремиране. Повдигнато му е обвинение по чл. 209 от НК. Наложена му е мярка задържане за срок до 72 часа.

Работата по случая продължава под наблюдението на СРП".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!