Служител на Министерството на икономиката и негов съучастник са с повдигнати обвинения за измама след проведена операция, под ръководството на СЗА-СГП, с участието на ДАНС, съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Р България. Днес се проведе специализирана операция за противодействие на корупцията, под ръководството на Специализирано звено „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура (СЗА - СГП), с участието на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Акцията е във връзка с образувано на 9 октомври 2017 г. досъдебно производство с постановление на прокурор от СЗА – СГП. По досъдебното производство е приложен сигнал от министъра на икономиката до председателя на ДАНС, по повод на който е извършена проверка от агенти от дирекция „Финансова сигурност“.

В хода на разследването до момента е установено, че служител на Министерство на икономиката и негов съучастник са възбудили и поддържали заблуждение у различни граждани - кандидат-бенефициенти по процедура „Енергийна ефективност“, че са в състояние да им съдействат представените от тях проекти да получат максимално безвъзмездно финансиране срещу процент от сумата. След разрешение на Софийски градски съд (СГС) са извършени претърсвания и изземвания в три обекта в гр.София, един от които е в служебно помещение в Министерство на икономиката. При извършените действия са намерени и иззети книжа и предмети, компютърни конфигурации и др., имащи значение за престъпната дейност. Двамата извършители са задържани за срок до 72 часа.

Установено е, че единият от тях е младши сътрудник от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ при Министерството на икономиката, а съучастникът му се представял пред кандидат-бенефициентите за длъжностно лице от Министерство на икономиката. Той е осъждан многократно, в това число и за престъпления против собствеността. На двамата са повдигнати обвинения за измама в съучастие – престъпление по чл.210, ал.1, т.1 вр. чл.209, ал.1 вр. чл.26, ал.1 вр. чл. 26 ал.1 от НК. Активните процесуално-следствени действия по случая продължават.