Четиринадесет години след убийството на боса на ВИС-2 Георги Илиев, ликвидиран от снайперист на 25 август 2005 година в Слънчев бряг, мафиотската екскурзия на митичния гангстер от Кюстендил все още е непосилен ребус за криминалистите, пише "Уикенд".

Разследването на убийството на мастития мафиотски бос отдавна е замразено и малцина вярват, че следственото дело срещу неизвестен извършител някога ще бъде променено на "Разрешен случай". 

Смъртта на Главния доведе и до края на групировката ВИС-2, смятана за най-силната криминална организация в България през 90-те години на миналия век. 

Жоро Илиев умира щастлив, на централното сепаре на помпозното заведение "Буда бар", част от комплекса "Мултиплейс" в Слънчев бряг, където празнува победата на футболния си тим "Локомотив" Пловдив. Главния, както е наричан кюстендилският борец, дава пищен банкет за над 70 приятели, когато е прострелян в сърцето от сайперист.

"Пали колата и идвай! Ела да пием по една ракия", са последните думи на Жоро Илиев. Изречени са по телефона към тогавашния изпълнителен директор на "Лоро" Емил Наков. 

Разговорът между двамата е прекъснат от изстрелян 22-милиметров куршум "Стингър" с хидрошоков отвор, който се забива в сърцето на митичния гангстер. Дни по-късно, че стане известно, че убиецът е стрелял с рядка пушка топ "Флобер" от храстите на хотел "Хризантема",.

При огледа криминалистите откриват 2 статива и лазери - уреди, които се използват, за да се фиксира траекторията на куршума. 

Макар и официално неразкрито, за убийството на Жоро Илиев има заподозрени. 14 години по-късно, криминалисти и сподвижници на боса на ВИС-2 са категорични, че неговата екзекуция е организирана от пернишкия наркобос Райко Алексиев - Кръвта и е изпълнена от Красимир Станчев - Легионера, известен в ъндърграунда като снайперист номер 1 на мафията. 

"За Легионера се знае , че не приема мокра поръчка за по-малко от 500 000 долара. Спрягат го и за екзекутор на Илия Павлов, някои твърдят, че за това убийство е прибрал даже 1 милион долара в брой. 

Почеркът на Легионера личи и при убийствата на Васил Горчев - Кьоравия и Жоро Илиев, както и при екзекуцията на Димата Руснака. 

Всички те умряха с куршум от "флоберка", изстрелян от над 100 метра разстояние", обясняват криминалисти. 

Те са убедени, че Жоро Илиев умира заради Кьоравия - благоевградски наркобарон и лихвар, дългогодишен представител на ВИС-2 за Благоевград. 

Васил Горчев контролира производството на амфетамин за Югозападна България и раздава огромни суми срещу лихва на знакови фигури от ъндърграунда. Той е сред най-близките хора до Жоро Илиев. 

На 20 януари 2005 година Васил Горчев е убит в центъра на Благоевград с 1 куршум в главата. Месеци преди да се стигне до убийството на Кьоравия, благоевградският гангстер влиза в конфликт с Райко Кръвта. 

Причината за скандала са 800 000 долара. Толкова са инвестирани във фабрика за амфетамин, разбита от антимафиоти край Разлог. При акцията са арестувани 9 души. А Горчев стоварва вината върху Кръвта. Благоевградският лихвар настоява перничанинът да му възстанови загубите, както и да му върне дълг от близо 400 000 долара. Вместо пари обаче Горчев получава куршум в главата. 

Седмици след смъртта на Горчев Жоро Илиев привиква Райко Кръвта в офиса си на столичната къпалня "Мария Луиза" и директно го обвинява, че е организирал екзекуцията на сътрудника му. 

"Трима човека ми казаха, че си ти. Искал си да сложиш ръка на черното тото и амфетамините", хладно отвръща Жоро Илиев на клеветите на Кръвта, че не би се осмелил да вдигне ръка върху никого от "организацията". 

Следващите месеци са кошмарни за пернишкия мафиот Кръвта. Ченгетата изведнъж се обръщат срещу него - арестуват на 20 негови дилъри на хероин, прибират и самия Райко. На 6 юни 2005 година пернишкият наркобос е задържан при акция на несъществуващата днес РЗ БОП в пернишкото кафе "Елит". 

Зачестяват предупрежденията към перничанина от колеги висаджии, че Главния му е вдигнал мерника. 

В средата на август Райко Кръвта заминава на почивка в Несебър, където отсяда в дома на Димитър Желязков - Очите. Случайно или не, но в този период очите също е в немилост пред боса на ВИС-2. 

Според оперативна информация, постъпила в МВР само за месец след екзекуцията на Жоро Илиев поръчката е платена от братя Галеви или пък от сръбски мафиот. Някой от тях плаща хонорара от 1 милион долара на Красимир Станчев Легионера. Чистач номер 1 на мафията също е засичан в Слънчев бряг и Несебър в дните преди убийството на Жоро Илиев. Информатори на МВР се кълнат, че са виждали нееднократно Краси Легионера заедно с Очите в Несебър непосредствено преди екзекуцията. 

Ролята на Райко Кръвта и хората му от Перник в тази поръчка най-вероятно е била свързана с обезпечаването на маршрут, по който да се измъкне наемният килър Краси Легионера.