Шефът на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов и  зам.-директорката на института "Пушкаров" Венета Кръстева са задържани за срок до 72 часа.

Софийската градска прокуратура ще поиска и постоянен арест за двамата от Софийския градски съд.

Двамата са разследвани, защото понижавали качеството на земеделска земя, за да може на нея да се изграждат соларни паркове. 

Ето какво съобщиха от прокуратурата.  

На 23.08.2023 г. Софийска градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство за общи длъжностни престъпления, евентуално извършени от служители в Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията и в Селскостопанската академия.

Прокурорската преписка е образувана във връзка с извършена проверка от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), която е докладвана в СГП със становище, че има данни за престъпления от общ характер.

На 24.10.2023 г. са извършени действия по разследването с цел разкриване на обективната истина, сред които претърсвания и изземвания в София, Сливен, Стара Загора, Бяла, Кърджали, Момчилград и Хасково. Разпитани са множество свидетели, които възпроизвеждат факти и обстоятелства, интересуващи предмета на доказване.

Разрешенията за извършване на претърсвания и изземвания са дадени предварително от съдия за над тридесет жилища, моторни превозни средства и държавни институции, сред които община и областна дирекция по земеделието.

Разследването се извършва от следователи при Следствения отдел на СГП.

В хода на разследването е указано съдействие и от служители на Министерство на вътрешните работи и Комисията за противодействие на корупцията.

Събраните доказателства са докладвани на наблюдаващия прокурор, който е съставил постановления за привличане в качеството на обвиняем за две лица. Привлечени в качеството на обвиняеми са заместник-директор на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията и председател на Селскостопанската академия за това. Според обвинението през юни 2022 г. се сговорили да вършат в страната длъжностни престъпления, чрез които се цели да се набави имотна облага. За посоченото престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до шест години.

Длъжностните нарушения се състоят в незаконосъобразно понижаване на категорията на земеделски земи, за да се даде възможност на трети лица да изградят соларни инсталации на нея.

Предвид високата обществена опасност на деянията спрямо обвиняемите е постановена мярка за процесуална принуда задържане до 72 часа с оглед отправяне на искане до Софийски градски съд за постановяване на мярка за неотклонение задържане под стража.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук