Окръжната прокуратура в Добрич ръководи досъдебно производство за контрабанда на кокаин в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, съобщиха от Апелативна прокуратура – Варна. Престъплението е по член 242, ал. 4, във връзка с ал. 2 от Наказателния кодекс, защото кокаинът е пренесен през границата на страната без надлежно разрешение за наркотични вещества. Предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Предвиденото наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лева. Стойността на заловения кокаин край Шабла на едро е 16,7 млн. лева, на дребно стига до 23 млн. лв., а при разпространение в разреден вид 1:3 – над 70 млн. лв.

Миналата вечер при извършване на действия от служители на Гранична полиция са открити  6 сака със специфично сгънати пакети. Веществото в тях е реагирало на кокаин на полевия тест за наркотици. Количеството на кокаина е 169 кг.

Разследването се води в тясно сътрудничество с органите на Регионалната дирекция на Граничната полиция в Бургас и ОД на МВР в Добрич под ръководството на Окръжната прокуратура в Добрич.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!