Платих около 3000 евро на трафикантите. Това сподели пред бТВ 15-годишният Захидля, който е настанен в УМБАЛ – Бургас, след като дрогираният Станко Станков от село Габаре заби микробус, пълен с мигранти в канавка. 

Младежът е приет в болницата с контузия на корема и гърдите. Той показва раните по краката си. Наложило му се да върви бос. Захидля няма обувки, защото спестявал пари, за да сбъдне мечтата си – да живее във Франция. 

На български 15-годишното момче разказа на кореспондента на бТВ Десислава Генева за маршрута си – България, Сърбия, Германия, Франция. 
Дрогиран и без книжка заби бус, натъпкан с мигранти, край моста на река Ропотамо.


 
„Неговото състояние е стабилно, добро към момента. Трябва да минат 24 до 48 ч., за да видим накъде ще тръгнат нещата“, обясни д-р Васил Керанов от Хирургично отделение в УМБАЛ Бургас.

Районна прокуратура Бургас образува досъдебно производство за трафик на мигранти на дрогирания и неправоспособен 48-годишен водач, който катастрофира с мукробус. Той шофирал без книжка. На направения полеви тест за алкохол и наркотици е дал положителна проба за амфетамин.
Ето друсания каналджия Станко, който прати 8 мигранти в болница след меле край р. Ропотамо
 
Неправоспособният водач е изгубил управление над автомобила и е съборил крайпътен знак. Това се случва между селата Ясна поляна и Веселие, малко след моста на река Ропотамо. После попада в канавка и се забива в дърветата.

Осем от мъжете са откарани в Спешния център на държавната Бургаска болница с охлузвания и натъртвания. Останалите седем мигранти са освободени за домашно лечение и върнати при другите задържани.

Изненадата за униформените идва, когато в тайник на микробуса 34 млади мъже на възраст между 20 и 30 г., самоопределящи се като афганистанци.

„Останалите, заедно със служители от Гранична полиция, подлежат на допълнителни полицейски действия с цел установяване пътя, по който са преминали нелегално на територията на България“, уточни говорителят на ОДМВР-Бургас Цветелина Рандева.

Собственикът на катастрофиралият микробус Николай Дервишев пък сподели, че превозното средство било наето от фирмата на съпругата му в понеделник. Той не знаел за какво се използва микробуса, научил за инцидента от телевизията. 

Дрогираният водач е задържан за едно денонощие, по случая е образувано бързо досъдебно производство.