По-рано през седмицата заловиха попфолк певицата Дебора с 2,9 промила алкохол в кръвта. Това е поредният случай за последните няколко месеца на популярна личност, която бива заловена, пила зад волана. Само ден по-късно, пък шофьор блъсна майка с дете и избяга. Това е само малка част от серията инциденти на пътя.

„Промилите, с които е хваната Дебора, са равни на половин литър концентрат“, каза бившият шеф на КАТ-София Тенчо Тенев.

Той обясни, че при полеви тестове дрегерите са толкова прецизни, че няма как да сбъркат хапчета с алкохол.

„Те са направени така, че да не се влияят от лекарствата, които се пият. Те се влияят от алкохолните пари. Може да има 1% грешка при полевите тестова, ако не се съхраняват правилно в колата на полицаите, но това е много рядко“, обясни Тенев.

По случая с Дебора е образувано досъдебно производство за престъпление, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 3 години и „глоба“ от 200 до 1000 лева, съобщиха от пресцентъра на Софийската районна прокуратура.

Спрямо 33-годишната Дебора е наложена мярка „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева.

На 9 април фолк певицата катастрофира на столичния бул. „Черни връх“. Тя се е ударила с автомобила си в друга кола. При тест с дрегер Дебора е дала положителен резултат за алкохол, като бяха регистрирани 2,9 промила, взети са ѝ и кръвни проби.

Тестът ѝ за наркотици е отрицателен. 

Други подобни случаи

Само преди седмица общинският съветник Благовест Георгиев от ПП предизвика катастрофа, опита се да избяга от мястото на инцидента и отказа тест за алкохол и дрога. Самият той е член на комисията по безопасност на движението.

През януари фолк певицата Диона беше хваната да шофира под влиянието на кокаин, потвърден след наркотичен тест. 

За щастие при тези два случая няма жертви, но помним добре и две от големите катастрофи в София.

Миналата година, 19-годишният Адриан, прегази младата двойка Ани и Явор на бул. Сливница - заради превишена скорост - вместо разрешените 50 км/ч е шофирал със 100 км/ч.

А година по-рано, през 2022 г., Георги Семерджиев блъска фатално две жени на бул. „Черни връх“ в столицата. Преди няколко дни Софийският районен съд го осъди на 2 г. затвор по делото за шофиране с фалшива шофьорска книжка.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук