Баща в Кипър беше осъден на пет години затвор, след като наказателен съд го призна за виновен за смъртта на недоносеното си дете, след като той призна пред полицията, че е разтърсил новороденото, за да го накара да спре да плаче.

Местни медии съобщиха, че 37-годишен български гражданин в сряда е бил осъден на пет години затвор по време на закрито заседание в наказателен съд в Лимасол, след като съдиите го признаха за виновен в непредумишлено убийство, пише KNEWS.

Според подробностите по делото прокурорите казаха, че бащата, който се пледира за невинен по обвиненията в непредумишлено убийство, според съобщенията е признал, че е разтърсил момиченцето, за да го накара да спре да плаче, след като се е прибрал уморен от работа през март 2022 г.

Съпругата на заподозрения и майка на недоносеното дете, която също първоначално беше задържана, но по-късно освободена, каза на разследващите, че не е знаела бащата на бебето й да е малтретирал бебето, но отбеляза, че през последните два дни преди инцидента е забелязала, че малкото момиче имало промяна в поведението си.

Предварителните доклади предполагаха, че бебето се е задавило по време на хранене, докато аутопсия, извършена от държавни съдебни експерти, установила, че бебето е починало от сериозна рана на главата, но не е ясно кога е настъпила травмата.

Момиченцето, за което се твърди, че се е родило два месеца по-рано, първоначално е било откарано в спешното отделение в общата болница в Лимасол и след това преместено в детската болница Макариос в Никозия поради сериозното състояние. По-късно съдебните лекари казаха, че бебето е получило мозъчна травма, както и наранявания на гръбначния стълб, ребрата и ключицата.

Медицински експерти обсъждат синдрома на разтърсеното бебе през годините, като някои спорят дали някои мозъчни наранявания могат да бъдат причинени само от разтърсване, а други спорят как да отчетат периодите от време между момента, в който детето е наранено, и момента, в който симптомите стават очевидни.

Но медицинският дебат бързо се превърна в криминално разследване, след като полицията каза, че няма да разчита само на медицински доказателства, за да разследва случая.

Непотвърдени доклади предполагат, че има твърдения, че бащата е малтретирал майката в миналото.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук