Разпитвах един от очевидците на катастрофата и скоростта бе в този диапазон, към 200 километра в час. Не ме учудва, ако скоростта не бе такава, нямаше да има такива последици, каза заместник-председателят на Националната следствена служба Ясен Тодоров в ефира на bTV, коментирайки изнесената от прокуратурата информация, че във фаталната нощ Георги Семерджиев е карал със 166 километра в час. 

"Нямам право да коментирам детайли от експертизата и производството, които не са станали ясни по време на заседанието на гледане за мярката за неотклонение, но потвърждавам, че разследването върви към финализиране. 

Но има два проблема в това разследване, които лично аз установих . Има законодателен пропуск в наказателния кодекс в член 340 алинея 3", каза той. 

"Това означава, че Семерджиев ще има обвинение, че е шофирал и причинил смърт след употреба на наркотици, че е причинил смърт на повече от две лица, че е избягал от местопроизшествието и че е управлявал без да има правоспособност. Но петия квалифициращ признак ПТП-то да е станало на пешеходна пътека, а то е станало на тротоар.

Това е още по-житейски тежко. Законодателят не е предвидил по тежко наказание на автобусна спирка, зелена площ, където майка разхожда детето си. Още на 8 юли съм предложил да бъде поправен този законодателен пропуск", обясни Тодоров.

По думите му "Възраждане" са внесли законопроекта това да се промени, но нищо не се случи. "След това говорих с представители на Правната комисия от ПП, с Петър Кьосев. Помолих ПП да съдейства, защото времето на парламента изтича, но и утре ще има такива случаи, но те не направиха нищо. Законопроекта си остана някъде там. За ПП беше по-важно да вкарат абсурдния законопроект на КПКОНПИ", каза Тодоров. 

"Вторият много голям проблем по това дело е един процесуален въпрос. Длъжни сме да разясним правата на наследниците на загиналите момичета.

Само, че бащата на едното от загиналите момичета е чужд гражданин, на страна , която не е членка на ЕС. Той обаче е напуснал майката преди 20 години. Ние обаче сме длъжни да го издирим.

Какво правим ако не го намерим? Когато ние направим всичко възможност и не успеем да го установим, считаме, че може да влезе делото в съда. Но може някой превратно да тълкува закона и делото да се спре", уточни Тодоров. 

"Вкарайте промяна в НПК, когато наследник на пострадало лице не може да бъде издирен, да му се назначава служебен довереник, за да може процеса да върви", призова Тодоров. 

Що се отнася до хода на делото срещу Семерджиев, Тодоров коментира:

"Чакат се заключенията на психиатричната експертиза, някои технически експертизи, но фактическата обстановка ни бе ясна седмица след инцидента. Основното нещо, което трябва да докажем, е кой е управлявал превозното средство. Събрали сме всички възможни доказателства, съдът е възприел нашата теза и съдът е поставил лицето под стража. Един човек ли е бил в колата.

Тогавашният министър на вътрешните работи заяви, че е имало спътница. Няма такова нещо. По всички данни става ясно, че той е бил сам в автомобила. Детайли няма как да ви разкажа но Симова Радева е помагала на Семерджиев да се укрие. Това е безспорно". 

Има образувано досъдебно производство срещу полицаи по делото, разкри още Тодоров.

„След като има образувано досъдебно производство в Националната следствена служба има данни, че Георги Семерджиев се е „отплащал“ на полицаите.

40 служители на МВР са извършили дисциплинарни нарушения и ще се направи преценка доколко са дисциплинарни престъпления. Ако има доказателства, ще има и обвинения, обясни той.  Предложено е на прокуратурата и са отделени материали за извършен документни престъпления, данъчни престъпления и пране на пари. Това ще е третата посока на разследване", отбеляза Тодоров.

"Не можем да гадаем колко нависоко е стигала протекцията на Семерджиев. Аз не съм вътрешен министър, че да мога да изляза и да хвърля такава бомба", обясни още той. 

Нямам информация Семерджиев да е бил защитен свидетел по някое наказателно дело, каза още зам.-шефът на НСлС.