„Христо изглеждаше тих. Чух, че буйствал, но никой в селото не е подавал оплаквания срещу него. Съседи дори са го викали да им нарежда плочките в двора, да им коси тревата, такива работи“. Това заяви кметът на село Браниполе Даниела Стоилова за 28- годишния мъж, който уби собствената си баба с чук по време на скандал миналата седмица, цитирана от "Телеграф".

Стоилова уточни, че няма преки впечатления от семейството. Познавала ги само визуално. Знае само, че едно време дядото на Христо, на когото е кръстен младежът, е бил първият кмет на село Браниполе, което сега наброява над 3000 души. Убитата баба Митра пък била учителка преди много години в селското училище. Бащата на Христо се споминал преди около година, майка му не работела, била инвалид. Младият мъж не е семеен, откакто се е родил, за него се грижела именно баба му.

Изпращане

В сряда близки и съседи изпратиха в последния й път 84-годишната баба Митра. От настоятелството на църквата в Браниполе съобщиха, че ще извършат безплатно опело на убитата бивша учителка в знак на съпричастност. Така и стана.

В същия ден окръжните магистрати в града на тепетата решиха да оставят Христо Сираков в ареста. 28-годишният мъж призна, че е ударил баба си, но не помни точно с какво. Той сам поиска килия от съда. „Искам да остана за постоянно в ареста“, отсече той пред магистратите. Според съда има събрани достатъчно данни, доказващи авторството на деянието. Освен това, допълват магистратите, ако обвиняемият бъде пуснат с мярка, различна от "задържане под стража", има реална опасност да извърши друго престъпление.

"Внукът е неосъждан, но самият начин на извършване на престъплението – умъртвяване на 84-годишната му баба, която се е грижела за него, с множество удари, най-вероятно с чук, го характеризира като жесток човек и води до извод за висока обществена опасност както на извършеното деяние, така и на самия обвиняем", мотивираха се пловдивските съдии. Освен това извършеното престъпление е изключително тежко. Ако бъде признат за виновен, законът предвижда затвор от 10 до 20 години за убийство. Решението на съда може да бъде атакувано на по-горна инстанция.

Напрежение

Жестокото убийство бе извършено на 30 юли във фамилната им къща в пловдивското село Браниполе. Още рано сутринта бабата и внукът се скарали за пореден път. Според местни медии съседи напоследък чували караници в дома им. Това зачестило особено след като бащата на Христо се споминал. Освен като общ работник младият мъж заработвал и в гумаджийницата на татко му.

В съботната сутрин нищо не предвещавало подобна трагедия. Според запознати младежът се прибрал почерпен, а това разгневило бабата. Така при поредната свада младежът просто грабнал един чук и го стоварил върху главата на баба си. После пак и пак. Не било нужно голямо усилие. Бабата паднала мъртва. Настанала врява. Не след дълго на място пристигнала полиция и медицински екип, който само констатирал смъртта на възрастната бивша учителка. Белезниците щракнали на ръцете на внука и той бил отведен в ареста. Пред разследващите си признал за стореното.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук