По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) Ш. К. е окончателно признат за виновен за извършено от него престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 2, във вр. чл. 115 НК и му е наложено наказание 15 години лишаване от свобода, съобщиха от прокуратурата.

Припомняме, че както БЛИЦ писа през 2021 година обвиняемият - тогава на 28 години и пострадалата - на 31 години, живели заедно в апартамент в центъра на града. Често употребявали алкохол и се карали.

При скандал между двамата, възникнал вечерта на 24 април 2021 г. пред столичен магазин, той обидил пострадалата, а тя счупила бутилка от бира и с парче стъкло замахнала към него, като му нанесла порезно нараняване във врата.

Нараняването му причинило временно разстройство на здравето, неопасно за живота. Пререканието между двамата продължило още известно време, след което те се помирили.

Към 00:30 часа на 25 април двамата се прибрали заедно в обитаваното от тях жилище. Започнали да се карат. Тогава обвиняемият нанесъл най-малко два удара с ръка, свита в юмрук, в лявата теменно-тилна и дясната теменно-слепоочна области на главата на жената, с което ѝ причинил тежка закрита черепно-мозъчна травма, довела до оток на мозъка и парализа на жизненоважни центрове на сърдечносъдовата и дихателната системи.

Вследствие на това към 12:00 часа на 25 април 2021 г. тя починала. Убийството е извършено по особено мъчителен начин за пострадалата, тъй като причинените ѝ наранявания са довели до силни болки и страдания, продължили не по-малко от два часа.

С присъда № 159 от 01.12.2022 г. по н. о. х. д.  № 1279/2022 г. Софийски градски съд (СГС) призна подсъдимият Ш. К., чешки гражданин, за виновен в това, че на 25.04.2021 г., в гр. София, бул. „Стефан Стамболов“, умишлено умъртвил Н. Т., като ѝ нанесъл най-малко два удара с юмрук в лявата и дясната теменно-слепоочни области на главата. Убийството е извършено по особено мъчителен начин за убитата, тъй като причинените ѝ болки и страдания продължили най-малко два часа. СГС наложи на подсъдимия наказание 15 години лишаване от свобода при първоначален строг режим за изтърпяване.

Първоинстационната присъда е потвърдена от Софийски апелативен съд (САС) с Решение № 365 от 31.10.2023 г. по в. н. о. х. д. № 768/2023 г. по описа на САС.

Касационно обжалване на решението на САС не е било допуснато (Определение № 228/26.04.2024 г. на Върховен касационен съд, II наказателно отделение).

Присъдата на СГС е влязла в сила.

СГП незабавно предприе действия за привеждане в изпълнение на наложеното наказание лишаване от свобода за срок от 15 години.