Бургаският окръжен съд за пореден път не даде ход на делото за бащинство на Велико Минков. Според ДНК анализ, той е биологичен баща на едно от децата на Габриела Славова, която е обвинена за убийството на Пейо Пеев през януари в София. В края на април тя беше пусната под домашен арест.

Бургаският съд днес реши да отложи делото за 23 юли.

Причината за отлагането е процесуална пречка. Адвокатът на Минков – Пламен Борисов посочи:

„Това е частната жалба на майката за местната подсъдност, която подлежи на обжалване пред Апелативния съд. Майката направи възражение за местната подсъдност.

Бавеше и плащането на таксата, затова Велико я заплати и съдът прие това плащане за валидно. Сега делото ще отпътува към Апелативния съд, за да може от там да се произнесат по нейната частна жалба.

Това са глупави формалности, без които спокойно може да се мине, но с които, според нас, майката цели да бави процеса. Това пречи на Окръжния съд да се произнесе по нашите искания.

Нашето становище беше, че по искането за привременни мерки, вече няма никаква пречка да се произнесе. Вече имаме нужните доклади от дирекция „Социално подпомагане" – Русе и от компетентните дирекции в София. Всичко нужно за едно такова произнасяне го имаме!"

Произнасянето по привременните мерки, което би дало шанс на бащата да отглежда детето, не слагат край на делото, уточнява още адвокатът на Велико Минков:

„Това дело няма да приключи поне още две години. Детето ще навърши 2-3 години, когато най-рано, евентуално, може да бъде признато бащинството окончателно. Но това е най-ранното ми предвиждане, никой не знае какво още може да стане", категоричен е защитникът Пламен Борисов.

По думи на Велико Минков, в доклада на дирекция „Социално подпомагане" е записана препоръка детето да остане при него:

„Докладът е 24 страници. Препоръката им е детето да живее при мен, защото имам необходимите условия за отглеждането му. Следващият месец се надявам агонията да приключи."

Ако Апелативният съд уважи частната жалба на майката, делото ще отиде в Софийски градски съд, уточни още Пламен Борисов, който допълни, че за дата за дело в столицата се чака с месеци и това ще забави още повече процеса.

На заседанието присъстваше особен представител на едно от децата на Габриела Славова, който не пожела коментар, съобщава БНР.