За съжаление, Даниел Митов е поредният министър, който е нарушил закона и за когото сме събрали доказателства, че е извършил престъпление. Това каза на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от "Фокус".
„Днес Специализираното звено „Антикорупция“ повдигна и на бившия министър на външните работи Даниел Митов. Обвинението е за безстопанственост и е във връзка с разследване на същото звено за сключени две споразумения в пълно нарушение на Закона за обществените поръчки за доставка на самолетни билети.

Миналата седмица, както съобщихме, беше предявено обвинение и на неговия заместник Христо Ангеличин, като разликата в обвиненията на двамата е, че на Митов е повдигнато обвинение за това, че грубо е нарушил Закона за обществените поръчки и Закона за публичните финанси“, обясни Арнаудова.

По думите й провеждането на обществена поръчка е било абсолютно задължително, а чрез тези две споразумения се заобикаля закона. „Законът за публичните финанси възлага като задължение подобни задължения да се извършват при стриктно спазване на законите и в частност на Закона за обществените поръчки.

В резултат на това грубо нарушаване на Закона за обществените поръчки, се е стигнало и до подписването на споразумения, в които дори не е предвиден какъвто и да е контрол за спазването на споразумението“, допълни Арнаудова. Тя уточни, че така вместо да се възползва МВнР от предвидените и договорени от фирмата-доставчик на самолетните билети отстъпки, такива не са били ползвани и реално МВнР е платило 500 000 лв. повече. По думите ѝ Митов е подписал споразуменията с МЗХ и в това се състои неговото престъпно деяние. 

„Христо Ангеличин не е осигурил, въпреки задълженията си по закон, а и длъжностната характеристика, точното и стриктно изпълнение дори на тези споразумения. Така при условията на независимо съпричиняване и двамата са предизвикали настъпването на щети в големи размери. В МЗХ нямаме разследване, те са се прикачили към договор, който са сключили МЗХ със същата фирма“, добави Арнаудова. По думите й министърът на земеделието и храните е провел обществена поръчка и това е фирмата, която я е спечелила и е законно избрана. Тя не пожела да отговори дали се разследват и други министерства.