Окръжна прокуратура - Търговище привлече към наказателна отговорност 43-годишния С.Я., който при управление на МПС нарушил правилата за движение по пътищата – управлявал автомобил без право на това и след употреба на алкохол с концентрация над 0,5 на хиляда, и допуснал причиняването на смърт на друго лице.

Мъжът е обвинен за престъпление по чл. 342, ал. 3, б. „Б“, във връзка с ал. 1 от НК. Той е задържан за срок до 72 часа, като предстои наблюдаващия случая прокурор да внесе в съда искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

Инцидентът възникнал вечерта на 1 март 2023 г., малко преди 22:00 часа, на пътя София-Варна, близо до разклона за село Алваново. Автомобилът, управляван от С.Я., навлязъл в лентата за насрещно движение и блъснал странично движещото се там превозно средство. В резултат от тежкото произшествие водачът на втория автомобил загинал.

Направените на място тестове за употреба на алкохол и наркотични вещества показали, че С.Я. седнал зад волана след като е консумирал алкохол. Концентрацията в издишания въздух била 0,95 на хиляда. Освен това е констатирано, че той няма свидетелство за управление на МПС, като никога не е имал такова.

Работата по изясняване на причините и обстоятелствата около пътнотранспортното произшествие продължава под надзора на Окръжна прокуратура – Търговище. Назначени са множество експертизи.

В следващите дни искането за задържане по стража на С.Я. ще бъде разгледано от съда.

Напомняме, че Прокуратурата на Република България е предприела множество инициативи към изменение на Наказателния кодекс за престъпленията по транспорта – увеличаване на санкциите, отнемане на МПС, свързани с престъпления по транспорта след употреба на алкохол и наркотични вещества.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук