Половин век отне на канадската полиция да разкрие чудовищно престъпление, което разтърси страната. Напредъкът на науката и технологиите позволи на полицията след 50 години да хвърли светлина върху убийството на шестгодишната Любица Топич, която беше отвлечена, изнасилена и убита през 1971 г. в Уиндзор, Онтарио, Канада.

Тогава неизвестен жесток убиец отвлече, изнасили и уби момичето от сръбски произход. Половин век по-късно полицията обяви самоличността на чудовището, благодарение на напредъка на науката и биологичните следи, оставени след себе си от жестокия престъпник.

Бе обявено, че това е Франк Артър Хол, който живее на същата улица като момичето. Той, за съжаление, е починал през 2019 г. и е успял да избегне правосъдието, съобщават американските медии.

Този случай беше разрешен след 50 години и полицията излезе с официално изявление по повода. Въпреки че първоначално не назоваха името на заподозрения за това ужасно престъпление, накрая все пак името му бе съобщено.

Франк Артър Хол е на 22 години по време на изчезването и убийството на Любица.

Убиецът Франк Хол

Според полицията случаят е разкрит благодарение на неуморна работа и напредък в криминалистиката, а ДНК доказателствата са решаващи.

Любица Топич е била отвлечена, сексуално малтретирана и убита на 14 май 1971 г. Във фаталния ден тя играела навън пред семейната къща, когато непознатият я подмамил, обещавайки й пари, казва полицията. По-късно е намерена мъртва в проход на около километър от къщата.

Случаят потресе цяла Канада. Полицията дори шест пъти започва разследване на убийството на малката Любица, проверява стотици сигнали от цяла Канада, както и от Съединените американски щати.

Полицията създаде и профил на заподозрения за убийството, благодарение на доказателствата. Близо до мястото, където лежеше тялото на момичето, бяха открити два зъба на Любица и един зъб на възрастен.

Зъбът издава чудовището. Между другото, през годините полицията е разпитала около 500 души, които отговарят на профила на убиеца.

Полицията в Уиндзор обяви още през 2019 г., че знае кой е убиецът на Любица Топич, но тогава не обяви самоличността му, а само че човекът е починал. Сега обаче полицията е решила да обяви самоличността му.

Хол живеел на същата улица като Любица, на по-малко от два километра. По-късно се премества в Едмънтън и умира на 70 години.

Превод и редакция: БЛИЦ

 

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук