21 души от група за рекет, имотни измами, разпространение на наркотици са арестувани при специализирана операция в столицата. Петима се издирват. Както БЛИЦ съобщи, тази сутрин четири столични квартала осъмнаха под полицейска блокада.

Във "Враждебна" са задържани двамата тартори на групата, които се занимавали и с лихварство в кварталите "Христо Ботев" и "Абдовица", а дълговете си събирали насилствено.

Лидери на групата са сочените като ромски барони Мето и Трайчо. Разследващи твърдят, че двамата са държали контрола върху лихварството и търговията с дрога в кварталите "Христо Ботев", "Абдовица" и "Враждебна", живеели в "Левски Г", където пък имали заложна къща, която затворили наскоро.

Мето и Трайчо са задържани в общия им хотел във "Враждебна".

Първи СНИМКИ на циганските барони, спипани при спецакцията в София

Пред сградата дойде Янко, който твърди, че израснал заедно с Трайчо.

"Ей тоя хотел. Тук си е прикритие, че имат хотел - иначе вътре има проституция, наркотици", каза той, цитиран от БНТ. 

Собственик на сградата до 2015 година е бил Иван Борисов. През 2008-а мъжът теглил кредит от банка, за да поправи покрива след взривовете в склада в Челопечене. Твърди, че имотът му бил взет чрез измама от Мето и Трайчо.

Първи подробности за спецакцията в София, ударени са ромските барони Трайчо и Мето

"Това е моя къща, която е продадена от съдебен изпълнител", каза Иван Борисов. По думите му, съдията го изгонил от къщата, защото имал кредит от банка.

"С  банката се получи едно недоразумение. Уведомих прокуратурата, имах две отменени постановления, накрая във ВКП наредиха тая проверка, за което съм благодарен и на специализираната прокуратура и на ГДБОП, защото няма кой да се оправи с тези бандити", обясни Борисов.

Янко също твърди, че бил измамен от приятеля си от детинство Трайчо. "От тях закупих един имот и ме измамиха. Аз го купих от тях, те го препродадоха на още една, ние сме съсобственици, водехме 10 години дела за тая къща и съм на улицата. Занимават се с побоища, палежи, наркотици, лихварство", обясни той. 

Адвокатът на двамата мъже пък твърди, че бизнесът им бил законен и нямали криминални регистрации. "Дори и да имат, това не означава, че това говори нещо за последващите действия", обясни адвокат Милен Дюлгеров.

Те са големи бандити! Проговори една от жертвите на циганските барони-рекетьори

Разследването обаче е установило, че в групата на Мето и Трайчо участват още 30-тина души, една част от тях отговаряли за продажбата на дрога, а другите били силоваци, които тормозели длъжниците им.

"ГДБОП са приложили всички способи, позволени от НПК. Това е група занимавала се с лихварство, с рекет, с изнудвания. Продължават колегите още действия по разследването, а те няма да спрат и днес", коментира вътрешният министър Христо Терзийски. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ