Близо 1.5 кг контрабандни златни и сребърни накити откриха митническите служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ при проверка на автобус, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници".


На 10 януари, автобус с турска регистрация, пътуващ по редовна линия от Турция през България за Румъния, пристига на българския пункт около 22:00 часа.

По метода "анализ на риска" превозното средство е селектирано за пролъчване с рентгенова апаратура, при която са забелязани зони с подозрителна плътност в седалките на автобуса.

При последвалата физическа проверка, след разглобяване на три от седалките, митническите служили установяват, че в тях са укрити полиетиленови пликове, съдържащи 266 изделия от злато и 1470 изделия от сребро.

Според експертизата на вещото лице, една част от откритите изделия са гривни, медальони, пръстени, обици, синджири от 14 и 22 - каратово злато с общо тегло 383 грама, а друга част - медальони от сребро проба 925 с тегло 1070 грама, на обща стойност близо 31 000 лева.

Установено е, че откритите бижута са на шофьора на автобуса.

Откриха злато за 30 бона в седалките на автобус

На нарушителя е съставен акт по Валутния закон.