Дрогираният сириец Мухамад Дургам, който спретна гонката с полицаите от вторник вечерта, се оказа осъждан – на 8 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок. Това стана ясно при гледането на мярката му за неотклонение в Районния съд на Бургас.

Присъдата на Дургам е наложена от съда в Свиленград на 8 септември т.г. Той е признат за виновен за незаконно преминаване на държавната граница, както и предоставянето на фалшиви документи за самоличност.

По информация на Флагман.бг става въпрос за британски документи, с които е опитал тогава да се спаси от правосъдието преди няколко месеца.

Според твърденията му бил завършил английския филология в Сирия. 

И при задържането си в Бургас, 44-годишният Мухамад продължаваше да се представя за британец и на сносен английски се опита да обясни, че бил вкаран насила в престъпната схема – заплашили, че ще убият семейството му. 

В нощта на задържането си той забрани на репортер да го снима, защото смята, че сме му нарушавали правата, но самият Мухамад не виждаше нищо нередно в гонката, която направи с полицейски екипи от Дебелт до Бургас, завършила по чудо без жертви.

Днес каналджията дойде в съда с превързана дясна ръка, вероятно, за да събуди съжаление. Но това не му помогна, тъй като Районният съд в Бургас го остави в ареста.

 Според прокуратурата обаче, досегашният престой на сириеца у нас показвал само едно: „Тук е за да извършва престъпления“. Заради това държавното обвинение настоя да му се наложи постоянен арест.

Служебният му защитник Борислав Янков поиска домашен арест с електронна проследяваща гривна. Според Янков, Мухамад е извършил транспорта на нелегалните мароканци с користна цел. Обещали му по 100 евро на човек, за да ги транспортира от границата до вътрешността на страната.

В съдебна зала стана ясно, че Мухамад е прибрал 7-имата мароканци в района на село Дебелт. Нелегалните влезнали от Турция и няколко дни се лутали в Странджа преди да получат джипиес точка, за да бъдат поети от Дургам.

Колата, която сириеца е наел, е взета на негово име от рент-а-карска фирма.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук