На 20 април се проведе акция заедно с ГДБОП и ОДМВР-Видин на територията на село Дреновец. Групата е влязла в полезрението на службите за сигурност преди около два месеца. Лица от ромски произход демонстративно са се заснемали и са качвали свои снимки в социалните мрежи, от които е видно наличието на огромни суми пари. Това каза на брифинг по повод неутрализираната престъпна група във Видинско за трафик на хора и пране на пари. Димитър Петров, изпълняващият функцията ръководител на Специализираната прокуратура.

По случая има повдигнати обвинения.

Става дума за група от седем лица, които са задържани. Действали са на територията на Кралство Швеция. Предлагали са на малоимотни хора да просят в Швеция, като са им обещавали половината от изработеното през деня. Лицата са транспортирани на територията на Швеция, където са живеели в скотски условия, превозвани са от град на град, изкараните пари са предавали на членовете на групата с обещанието, че ще им пазят и ще им ги върнат на територията на България. Когато се върнали, им представяли „сметката“ за транспорт, спане и храна и са получавали дребни суми, заяви Петров.
Той съобщи, че групата се е занимавала и с лихварство. Искали са връщане на дадените назаем суми в двоен и троен размер. Хората, които не можели да върнат дълга, се оказвали просяци доживот, посочи Димитър Петров.

Получаваните суми в шведски крони са обменяни по пътя през Европа, така че конкретната сума, която са заделили, все още се уточнява. От Швеция към България в момента на акцията са транспортирани 20-на души, добави той.

В самото село се установи имущество, което не съответства по никакъв начин на доходите им. Това са лица, които никога не са работили. Сградите, които обитават и се размножават са несравними с другите в селото, каза още Димитър Петров.

Информацията е придобита от ОДМВР-Видин, уточни директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Колегите са работили известно време и са уведомили Специализираната прокуратура. Оперативната работа продължи изключително кратко, около месец. Използвани са СРС-та. Денят за реализацията беше изтеглен с една седмица по-рано, тъй като едно от лицата беше задържано на територията на Швеция по един друг казус и останалите от групата се прибраха по-рано. Решихме да подходим към реализация, тъй като имаше опасност да изпуснем част от парите, с които се връщат, заяви той.
Групата е емблематична с това, че с дейността си живеят на гърба на хора в неравностойно положение. От кадрите се вижда в какви къщи живеят и какви коли карат, без да имат един работен ден, каза Спиридонов.

Усилията на МВР ще продължи в посока да елиминираме групи, които тормозят хората в различни крища на страната. Хората в селото изпратиха с аплодисменти колегите ни, които работеха в този ден там. Рано или късно възмездието идва при тези, които се занимават с престъпна дейност, подчерта шефът на ГДБОП.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!