Собственикът на култовия ресторант "Водопада" до Бачковския манастир е бил ограбен, съобщи Plovdiv24.bg.

Георги Паунов заяви, че  посред бял ден, пред очите на туристи, му откраднали фризери, хладилник и сергии. Вещите били натоварени на бус и откарани в посока към Бачковския манастир.

Твърди, че единият от извършителите на кражбата е секретарят на светата обител Васил Апостолов, който беше депутат от ИТН в 46 НС за няколко месеца миналата година. Според потърпевшия, кражбата е поръчана от игумена на Бачковския манастир. Ето какво разказа Георги Паунов:

"Миналия понеделник ми звънна моя служителка и ми каза, че рано сутринта секретарят Васил Апостолов, неговият чичо Любомир Апостолов, братовчед му Мариян Апостолов, приятелката на Мариян... все Апостолови, организирана престъпна група направо дошли, разбивали и товарели на камионче. Веднага тръгнах натам и по пътя звъннах на 112. Дойде полицията и им каза да спрат, но те не спряха. Всичко изнесоха по посока манастира.

Взеха ми една сладолед машина с желязна конструкция, която покрива витрината, една витрина за безалкохолно и една за бира, хладилник-фризер, три маси сергии.

Имам записи, от които се вижда кой ги върши тези неща. Това е секретарят на манастира Васил Апастолов, който беше два месеца депутат от "Има такъв народ". Кандидат депутат беше и неговият чичо Любомир Апостолов. Не знам къде са отнесли моята собственост. Полицията им направи някакъв акт, но ни вест, ни кост. 

В събота ми взеха и едни ограничители, към 900 лв. струват. Тоя същия Васил, той е организаторът на всичко. Той казва: "Никой нищо не може да ни направи, каквото кажем - това правим". 

Аз имам нотариален акт за ресторант "Водопада", с вписана скица, в който влиза и тротоарът, около 140-170 кв.м. Този нотариален акт е съставен, когато имотът е закупен през 2005 г. През 2018 г. те (б.а. - ръководството на Бачковския манастир) си правят констативен нотариален акт чрез нотариус, не е имало никаква покупко-продажба, но включват и моя тротоар. Заради това искат да ме махнат.

Аз съм завел дело и те, както и общината, са уведомени за това и не би трябвало никакви действия да се предприемат, те го знаят това. Между другото, утре ни е делото в Районния съд в Асеновград.

Постоянно повтарят: "Всичко ще ти вземем, нищо няма да ти остане, даже ще те махнем оттук, и градината на ресторанта ще ти вземем...". Всичко това е под ръководството на игумена на първо място и след това - на секретаря. Той (б.а. - секретарят Васил Апостолов) е председател на организацията "Има такъв народ" в Асеновград. Срам и позор! 

В този нотариален акт от 2018 г. влиза стар републикански път, присвоен по най-бандитски начин от управата на Бачковския манастир, и още един имот, общински. Забележете за какви кражби става въпрос от страна на манастира! Кражби! Как беше, имотната мафия... Този имот се води общински в момента, аз съм проверявал. 

С делото обжалвам техния констативен нотариален акт за моята част, която ми е ограбена. Аз имам разрешение от общината, скица, всичко е абсолютно законно. Всичко разбиват, грабят, вижда се на клиповете, без да им пука. Войната в Украйна да беше тука - нямаше да е така. И то духовни лица! Оттук нататък не знам, направо се отчайвам.".

От пресцентъра на полицията коментираха, че служители на реда са викани два пъти - на 1 и на 4 юни, да вземат отношение по повод спора между собственика на ресторанта и манастирската управа.

На 1 юни се отзовали на сигнал, че на "Водопада" им липсват мобилни търговски витрини, които са били преместени от служители на манастира в изпълнение на заповед на кмета на Асеновград да се разчисти зоната. По случая има проверка и е уведомена прокуратурата.

На 4 юни полицията се отзовала по повод спор между хората, които събират паркинг таксите. И двете страни са предупредени да не се саморазправят. Материалите вероятно ще бъдат приобщени към предната проверка.