В полицейския арест за 24 часа са задържани трима жители на град София и обл. София, съобщиха от областната дирекция на МВР-Монтана.


Вчера след сигнал за незаконен добив на злато служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" и сектор "Специални тактически действия" при областната дирекция на МВР Монтана са извършили проверка в землището на село Гаганица, намиращо се в сервитута на язовир "Огоста" в Монтана.


При проверката са установени изкопни дейности на две места, с отстояние около 200 метра едно от друго. На мястото са открити още багер, изградена пресевна станция, 2 фургона и каравана, пригодени за живеене, 3 леки автомобила и един товарен автомобил, собственост на физически и юридически лица от гр. Чипровци, гр. София и обл. София.


Установените на терена трима жители на гр. София и обл. София, на 47 г., 41 г. и 38 г., са задържани за срок до 24 часа в полицейския арест на районното управление на полицията в Монтана.


В хода на процесуално-следствените действия са иззети тежкотоварната техника - багер "Кomatsu РС-340 LC", товарен автомобил "ЗИЛ 131", пригоден за пресевна, водна помпа, кичета за утаяване на земна маса и керамична купа със следи от жълт метал в нея и стопилка от жълт метал с тегло 24,16 грама.


Работата по образуваното досъдебно производство продължава под наблюдението на Районна прокуратура – гр. Монтана.