Драматичен разпит на жертвата на изверга Илко Тонев-Гаргамела направи първото заседание по същество по делото в Бургас изключително тежко и емоционално. А едновременно с това стана ясно, че на съвестта на Илко Тонев вече тежи един човешки живот.

Друга жертва на бруталния изрод е сложила край на живота си, тъй като не е могла да се справи с психическите травми от изживяното, пише "Флагман"

Източник на Флагман, свързан с разследването срещу Илко Тонев в Холандия, е съобщил, че младата жена, превърната в секс робиня на Гаргамела, също е българка, а за гаврите с нея в Холандия се води досъдебно производство и там Тонев отново е с наложена мярка "задържане под стража". 

Макар и чрез видеоразговор пострадалата край Бургас Маргарита, която с години изживява шока, и нейният насилник се изправиха един срещу друг за пръв път след бруталното зверство. Пострадалата непрекъснато плачеше и многократно прекъсваше с нестихващи ридания свидетелските си показания и видимо отново се връщаше към бруталните сцени, които описваме.

В един от случаите Маргарита така се разстрои, че се наложи съдът да даде 30-минутна почивка, за да се върне тя на себе си. По нейно желание разпитът се проведе чрез видеоконферентен разговор, тъй като по обясними причини не искаше да има пряк досег до изверга, който е преобърнал живота й.

В 8-часовото емоционално и изключително натоварващо психиката на нормалния човек заседание в Бургас бяха разпитани 7 свидетели, сред които майката на Маргарита, полицейски служители, вещи и медицински лица. В съда бе представена и изготвената психологична и психиатрична експертиза, която е назначена от Окръжен съд-Бургас, защото такава не е направена в досъдебно производство.

Заключението в нея казва, че Илко Тонев доказано е психопат, който обаче може да бъде съден, защото не е психично болен.  

Съдът остави без уважение и поредното искане на адвокатите на Тонев за експертиза, която да установи от какво уж заболяване страда Гаргамела, какво лечение следва да се прилага и дали изпълнението е съвместимо със задържането му под стража. Съдът остави без уважение и искането на защитника за изменение на мярката за неотклонение с по-лека.

Флагман припомня, че Гаргамела е обвинен в едно от най-жестоките престъпления срещу жена в последните десетилетия в Бургас. Тонев вече се явява в съда с двама адвокати – досегашния си служебен защитник Николай Рачев и Захари Кирилов.

Делото срещу изнасилвача е за причиняване на телесни повреди в условията на опасен рецидив и опит за убийство.

След бруталното изнасилване на секс робинята си Маргарита през 2017 г., Илко Тонев се укриваше в хотел в Китен и при опита си да избяга от полицаите скочи от втория етаж. Тогава Тонев се потроши, а съдията прецени, че е достатъчно да му наложи мярка парична гаранция с мотива, че е със здравословни проблеми и едва ли може да се укрие.

Така независимо от сериозността на престъплението и от богатото му криминално минало, той бе пуснат. И направи това, което и повечето родни бандити в такива случаи. Не спази нито едно от наложените му ограничения. По неясен и до този момент начин той напусна България и избяга в Холандия, в Хага, като не плати и гаранцията си. А след това близо три години нямаше сила, която да го върне у нас, за да понесе наказателна отговорност.

Гаргамел е осъждан за наркотици, публично известно е делото му за 2 кг. хероин, след което излежава присъда в затвора. В момента в Холандия се води производство срещу него, след като и там се е появила жертва на сексуален тормоз, мярката му там също е задържане под стража. Именно това, че той се укриваше в Холандия, забави с години старта на процеса за бруталното зверство спрямо Маргарита.

Илко Тонев е обвиняем за това, че в периода 18.06.2017 г. - 28.06.2017 г., в условията на опасен рецидив, на неустановени точно места и дни на територията на община Несебър и община Приморско, в условията на продължавано престъпление, причинил с особена жестокост три средни телесни повреди на Маргарита, посредством нанасяне на множество силни удари с ръце, крака и други неустановени метални и дървени предмети.

Гаргамел е обвиняем и за това, че в ранната сутрин на 29.06.2017 г., в гориста местност на неустановено точно място в община Средец, при съвкупност с деянието по т. 1, в условията на опасен рецидив, направил опит умишлено да умъртви Маргарита, посредством нанасяне на множество силни удари в областта на главата и тялото с твърд предмет - парче дърво, като й причинил постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота, в резултат от получените наранявания, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини (на пострадалата е била оказана спешна медицинска помощ), като деянието е извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин за пострадалата.

Бургаският окръжен съд конституира като граждански ищец Маргарита и прие за съвместно разглеждане в наказателното производство предявените от нея граждански искове за претърпени неимуществени вреди. Гражданските искове са на обща стойност 200 хил. лева, по 100 хил. лева за всяко от гореописаните деяния.

Делото ще продължи в края на ноември с изслушване на още свидетели.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ