Окръжният съд във Велико Търново постанови най-тежката мярка „задържане под стража“ за турския шофьор Джингиз Джан, който предизвика в събота тежката катастрофа с румънски туристически автобус, пише „Борба“.

Решението по искане на Окръжната прокуратура в старата столица, под чието наблюдение се води разследването за трагедията.

От държавното обвинение настояха 35-годишният водач да остане зад решетките, тъй като не е български гражданин и може да се укрие.

Той е единственият обвиняем по делото и ще отговаря за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лица при нарушаване на правилата за пътно движение.

В злополучната нощ румънският автобус с 24 пътници и двама шофьори от северната ни съседка пътувал от Истанбул за Букурещ. Внезапно возилото се отклонило рязко в дясно, напуснало пътното платно и помело спряната кола като я изхвърлило на 30-40 метра от мястото. Последвал удар на автобуса в крайпътно дърво, след което е „летял“ още около 250 метра, докато спре.

Огнеборци рязаха огънатите ламарини на автобуса, за да извадят затиснатите между седалките пътници. 
„Налице са достатъчно доказателства, че Джан е автор на деянието.

Разпитани са трима свидетели от автомобила, който е бил паркиран на отбивка, както и оцелелите в катастрофата туристи. Всички твърдят, че автобусът се е движил с изключително висока скорост. Свидетелите от паркираното край пътя пежо-Мюмюнов и Рашев заявяват, че Джан ги е уговарял да не казват, че той е шофирал автобуса и така да прикрият деянието“, обясни прокурор Илиян Благоев.

Задържаният шофьор  е наел адвокат от Габровската адвокатска колегия. Пред съда защитникът Георги Николов настоя Джингиз Джан да бъде пуснат под домашен арест или да му бъде наложена парична гаранция.

„Джан е баща на две малолетни деца. След катастрофата е измъквал хора от автобуса. Оказал е съдействие на разследващите, не е избягал от катастрофата“, мотивира се адвокат Николов.

Той представи пред съда удостоверение, че турският шофьор е в състояние да наеме жилище във Велико Търново, в което да остане под домашен арест и да е на разположение на разследващите.

„Никога не съм влизал в полиция и не съм извършвал нищо лошо. От 10 години шофирам по маршрута Свиленград-Русе и добре познавам пътя. Катастрофата стана, защото в участъка имаше кола и хора около нея. Чувствам се виновен и много съжалявам. Лично аз звънях на телефон 112 за помощ. Не пия, не пуша, не употребявам наркотици. Психически съм сринат“, каза ред съда Джингиз Джан.

Той настоя личните му документи да бъдат задържани, а той да си наеме жилище, в което да остане до приключване на делото.

Снимки: Борба

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук