Разследващ полицай от Икономическа полиция е бил арестуван, след като е откраднал 26 000 лв. , иззети като веществени доказателства. Това съобщиха от полицията.

Днес, 31 май 2023 г., Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем Н.В., на 32 г., за това, че на неустановена дата в периода от 5.11.2021 г. до 22.05.2023 г. в град Пловдив, като длъжностно лице – старши разследващ полицай в сектор „Разследване на икономическа престъпления“ при ОД на МВР – Пловдив, е присвоил пари – сумата от 26 000 лева, представляващи веществени доказателства  по досъдебно производство по описа на отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР –Пловдив, поверени му да ги пази – престъпление по чл. 201 ал. 1 от Наказателния кодекс. 

В началото на месец ноември 2021 г. Н.В. взел от трезора на сектор „Икономическа полиция“ сумата от 26 000 лева. Парите били иззети като веществени доказателства по досъдебно производство, по което той водел разследването.

Впоследствие наблюдаващият прокурор от Районна прокуратура – Пловдив с постановление разпоредил връщането на парите на правоимащите лица т.е. на тези, от които били иззети. Н.В. не върнал сумата и давал уклончиви отговори защо не е изпълнил разпореждането на наблюдаващия прокурор.

На 22 май 2023 г. Н.В. е напуснал системата на МВР по негово искане.  

В хода на извършена проверка по случая Н.В. бил призован в сектор „Икономическа полиция“ да даде обяснения за липсата на парите. Вместо това, на 30 май 2023 г., той се опитал да напусне страната в посока към Нидерландия, като е бил установен на летище София и задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР. 

Днес, 31 май 2023 г., Н.В. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Пловдив. Действията по разследването продължава. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук