Мнима служителка на "Топлофикация" обирала възрастни хора под предлог, че отчита топломери и водомери, съобщава "Дарик". Вчера тя е била задържана от служители на Шесто районно в София.

Как е действала схемата разкри комисар Румен Костадинов, началник на Шесто РУ.

"Тази дама прихваща възрастни хора на улицата, предимно жени, на възраст около 80 години. Пред тях тя казва, че е служителка на "Топлофикация" или ВиК и предстои да отчита водомери и топломери. Докато ги заблуждава, успява да открадне от домовете им пари и ценни вещи и си тръгва", информира комисар Костадинов.

Разследването започнало на 24 септември, когато възрастна жена потърсила помощ в полицията. Заявила, че от дома ѝ са изчезнали пари. Потърпевшата разказала, че непозната жена се представила за служител на "Топлофикация" и под предлог, че трябва да отчете данни от монтираните устройства, влязла в жилището. Едва когато си тръгнала, стопанката на дома установила липсата на 800 лева.

39-годишната жена е от Перник. При претърсванията в обитавана от нея хотелска част са намерени множество вещи, обект на престъпления - часовници, златни накити, банкови карти.

Междувременно стана ясно, че Софийската районна прокуратура е повдигнала обвинение на задържаната за извършена кражба, докато е била обявена за общодържавно издирване по друго досъдебно производство, по което също трябва да отговаря пред Темида. Арестуваната е била с мярка "домашен арест" по разследване, свързано с три сигнала за кражба на вещи на обща стойност 1442,99 лева от различни хора. 

Прокуратурата е поискала постоянния ѝ арест, но през декември 2022 г. съдът е постановил  „домашен арест“. През юни тази година обаче в прокуратурата е постъпила информация, че мярката е нарушена, а наблюдаващият прокурор незабавно е постановил задържане за 72 часа. На 2 октомври жената е открита от МВР.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за налагане на мярка  „задържане под стража“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук