Познатата схема за осигуряване на евтин алкохол от вносни марки продължава да върви в пълна сила по морските ни курорти, алармират разследващи, пише в. „Телеграф“.

Оказва се, че пишман - тарикати варят уиски „Джони Уокър" менте за 7 лева на бутилка. По желание на клиента, но с различна есенция, им излиза и „Джак Даниелс", „Джи Би", както и водките „Абсолют", „Смирноф" и „Горбачов".

Оттам са засекли, че вече освен към родното Черноморие, фалшив алкохол масово тръгва и към курорти в Гърция и Турция.

Майсторите на фалшивия алкохол го забъркват най-често в мазета и гаражи в ромските махали на София, Сливен, Стара Загора и в пограничните села. „На едно място става варенето, на друго се печатат бандеролите. Обикновено избират жилища под наем в крайни квартали.

Буквално взимат под наем една стая, повече не им е нужно. Разполагат с един най-обикновен принтер за 50-100 лв. и започват манифактурата", обясниха антимафиоти от ГДБОП.

В схемата с фалшивия алкохол участвали и нищо неподозиращи бедни хора, които имат за задача да събират от боклука бутилки от спиртни напитки - вина, ракии, уиски, джин, водка и т.н. Други пък работели директно с пунктове за изкупуване на амбалаж и пазарували на едро оттам.

„По този начин си купуват бутилката и не им трябва дори да правят фалшиви етикети, защото ги имат. Единственото, което правят, е да връзват дозаторите със свински опашки при преливането", обясниха митничари.

Течностите, които забърквали майсторите на ментетата, се ароматизират и овкусяват с различни есенции. Всички те идвали внос почти винаги от Китай.

Цената им скочила двойно заради ковид пандемията, но в момента доставките вървели с пълна сила, обясниха запознати с този бизнес.

По думите им вината се правели пък най-лесно, а и за тях рискът бил най-минимален, тъй като това не е акцизна стока и за нея контролът не е толкова стриктен.

В момента тарикатите фалшификатори залагали най-вече на розетата на популярни марки, които били модерни в баровските курорти на морето.

Най-драстично е положението с алкохола менте на морето в България, пише още „Телеграф“.

Има хотели, които предлагат ол инклузив на странно ниски цени, а в същото време се лее алкохол от всякакъв вид, скрит в бидони и туби.

Наливат ги служители в бутилки от различни марки и видове алкохол, а туристите нищо не разбират. Транспортът обикновено е замаскиран зад различни товари – имало случай да е скрит и зад тор.  Други пък редовно нареждат дини, пъпеши, зарзават, а отзад бутат нелегалния алкохол.

Зад граница го носят с бусчета, представен като течност за чистачки или сапун, както и за обезмаслител за кухненски съдове.

Вестникът припомня случая в Якоруда преди няколко години, където 50има души починаха от употребата на уж домашна ракия. Причината е, че в напитката се слага метилов алкохол, който се различава много от спирта и не се разрежда достатъчно.

Лекари обясняват, че когато метилът постъпи в организма, уврежда първо сърцето, затова и първоначално можело да се обърка, че човекът е получил инфаркт. След това често се получава оток на мозъка. До 4-5 дни се уврежда и зрителният нерв.

Медици предупредиха, че на вкус и мирис няма разлика между опасния метилов и етиловия алкохол, затова трябва много да се внимава какво и къде се консумира.

Вече при етиловия алкохол нещата са по-леки като поражения, но винаги предизвикват повръщане и главоболие.