Нова мода в телефонните измами – мошениците се правят на лични лекари и молят благодарни пациенти да им услужат с пари.


По тази схема жена от село в община Нови пазар, Шуменско, тръгнала да носи 1600 лв. в съседен град, пише Труд бг.

На домашният й телефон позвънил мъж и казал, че се обажда „лекарят“. Жената сама се издала като попитала дали е д-р Динев и получила утвърдителен отговор.

„Лекарят“ обяснил, че в момента е в командировка и има важен семинар във Варна, но трябвало да получи лекарства от град Попово.

Помолил жената да тръгне към Попово и да занесе сумата от 1600 лева, за да получи скъпоструващи лекарства.

Обяснил й, че като се върне от командировка ще й възстанови парите. Жената предприела пътуване, но по пътя след разговор с нейни близки разбрала, че става дума за измама.

Съобщила в полицията, а оттам обясняват, че след тази нереализирана измама са последвали още обаждания на стационарни телефонни номера в Нови пазар и няколко села. Непознатият продължил да се представя за д-р Динев, който действително лекувал местните хора.

Уговарял ги да приготвят различни парични суми, за да вземат медикаментите, като ги уверявал, че ще им възстанови парите, като се прибере в града. Няколко от пациентите на джипито споделили с кварталния полицай, който ги възпрял.

От полицията призовават при подобни обаждания веднага да се свържете с ваши близки или с полицията. На телефон 112 ще ви свържат с дежурните полицаи в районните управления, откъдето ще ви дадат съвет какво да правите, ако попаднете в такава ситуация.