От Неапол до Александрия – исторически пристанища, идеални за дишане, съзерцание, наслада и много снимки, пише profit.bg.

Това са десетте най-добри средиземноморски града, определени от Lonely Planet.

1. Неапол, надничащ от заливаНеапол е третият по големина град в Италия и един от най-старите и артистични градове в страната. Историческият център, който се намира в сърцето на Неапол, е включен в Списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство с неговите манастири, тайни параклиси и производители на пица.

Ако към това добавим храната, вулканичния пейзаж и гледките към Неаполитанския залив, можем да разберем защо този град е представителен за средиземноморския дух.

Разходете се по оживените улици на квартал Меркато, сред безпорядъка от евтини хотели, магазини за подправки и щандове на улични продавачи, като тези в Mercato di Porta Nolana.

Заливът предлага впечатляваща гледка към Средиземно море с Везувий, който се издига величествено.

2. Сиракуза, гръцката красавица

Има и по-известни пристанищни градове от Сиракуза, като Палермо, Месина, но този пристанищен град е един от най-активните през гръцкия му период. Основан през 734 г. пр. Хр., Сиракуза дълго време е смятан за най-красивия град в античността, като съперничи на Атина по могъщество и престиж.

Тук са родени и са живели Архимед, Платон и Есхил. Съвременната зона е доста сива, но е достатъчно да пресечете моста към стария квартал и тесните му улици, като Via Maestranza или Via della Giudecca, за да усетите очарованието на града.

Ако пътувате по време на театралния фестивал, можете да присъствате на представление на класическа гръцка трагедия в някои от най-големите и антични театри на Средиземно море.

3. Аячо, градът на Наполеон

Френският остров Корсика е средиземноморски откъм четирите си бряга. От всичките му градове Аячо дължи славата си на Наполеон Бонапарт, който е роден тук през 1769 г.

Градът се издига над залива и преживява от търговското си пристанище и туризма с орди от посетители, които изпълват улиците му през лятото.

С цветните си и меки сгради и терасите на кафенетата, най-големият град в Корсика напомня на Лазурния бряг. Освен родната къща на Наполеон, изпъква Музеят Феш с най-голямата колекция от картини на италиански художници извън Лувъра.

4. Ла Валета, крепостта на рицарите

По-малка от Сицилия и Корсика, Малта е в сърцето на Средиземноморието. Тайни заливчета с прозрачна вода и активни пристанища, слънце почти през цялата година, невероятни места за гмуркане, църкви във всички стилове, добра кухня, която комбинира италиански и близкоизточни вкусове, и история, много история.

Миниатюрната столица Ла Валета е крепост, построена от Рицарите на Сан Хуан, която още пази елегантността на XVI век.

Портата на града, сградата на парламента и Casa de la Poera, проектирани от Ренцо Пиано, променят градския пейзаж и вдъхват нов живот, особено тази година, когато Ла Валета е Европейска столица на културата.

5. Сет, откритието

Сет е пристанищен град на френското Средиземноморие, който не се появява често в гидовете, засенчен от прочути градове, като Марсилия и Ница. Градът е известен като Малката Венеция на Лангедок заради многобройните канали, които го пресичат.

Тук Канал дю Миди достига кулминационната си точка след 240-километрово трасе от Тулуза. Градът разполага с най-голямата флотилия от рибарски кораби във френското Средиземноморие.

Наред с музеите, посветени на двама от най-известните синове на Сет - поета Пол Валери и певеца Жордж Брасен, истинското забавление в града е La Criée, борсата за риба.

Можете да резервирате посещения с екскурзовод за един час в туристическия център на града.

 

6. Мелиля, модерна и колониална

В Мелиля се сливат както на никое друго място арабското, берберското, испанското, еврейското и истински средиземноморското. Срещу стария град цитадела на няколко нива, която се доближава до морето, показва модерния град – плетеница от улици, в центъра на които се намират редица модерни сгради.

Някои от тях са проектирани от Енрике Нието - ученик на Гауди, който се мести в процъфтяващата Мелиля през 1909 г., за да избяга от сянката на учителя си.

Той е основният архитект на синагогата в Мелиля, на Централната джамия и на редица католически сгради, които представляват културното разнообразие на града.

За да усетите Средиземноморието, трябва да отидете на плажа Ensenada de los Galápagos - самотен залив, обграден от скали и останки от крепостни стени.

7. Картахена, обновена и блестяща

С близо три хилядолетия история, Картахена се възроди в последните десет години, след като си възвърна старата слава – римски театър, къщи и храмове сега са отворени за посетители в центъра на града, който е пешеходна зона.

Картахена се слива с морето чрез стената, построена по времето на Карл III и мост с модерни сергии, които приканват да опитате вкусотиите им преди или след като посетите Музея за подводна археология. Той разказва историята на потопени кораби в пристанището, създадено от кархагенците.

Картахена е превърнат в университетски град, а големите му военни сгради намират нова употреба като факултети или библиотеки. От Castillo de la Concepción се открива гледка към едно от най-съвършените пристанища на Средиземноморието.

8. Александрия, Средиземноморието на Клеопатра

Александрия е един от тези крайбрежни градове, които в действителност не съществуват. Вдъхновява поета Константинос Кавафис и е открит от Лорънс Дурел, но вече е останал само споменът и някои останки до известното му пристанище.

Известен заради основателя си Александър Велики и с Клеопатра, Александрия понякога остава в сянката на историята на египетските фараони, но все пак си заслужава да бъде посетен както заради миналото си, така и заради модерните си култови сгради, като новата Александрийска библиотека, отлични музеи, стария град или за угощение с пресни морски дарове.

9. Тел Авив и Яфо, от Стария завет до модните плажове

Преди един век Тел Авив се състои предимно от дюни. Днес е космополитен град, пълен с барове, ресторанти и бутици, а в епицентъра му продължава да е плажът. Хората събират тен, а по-атлетичните плуват, сърфират и играят на различни игри.

Плажовете на Тел Авив имат собствена идентичност с тъмносиньото Средиземно море на заден план. Контрапунктът на модерността му е старият квартал на Яфо, чието пристанище е споменато в Стария завет и преживява първия си бляскав миг при управлението на Соломон.

Мястото е посещавано от много поклонници на път за светите земи и е място за веселие, особено през летните нощи.

10. Солун, другата гръцка столица

Солун е вторият по големина град в Гърция, а също и най-модерният и активен в страната, но също като Атина съхранява символите на историческото си минало.

Такъв символ е Бялата кула, от която започва крайбрежна улица, пълна с кафенета, стари турски бани (много от които превърнати в художествени галерии), малки византийски църкви, скрити в тесните улички.

Но освен историческо пристанище, от което можете да посетите острови, като Миконос, Родос и Крит, Солун е забавен университетски град. Много близо до пристанището, в квартал Лададика, можете да откриете привлекателни и спокойни ресторанти и кафенета.