Трафикът на товарни автомобили на ГКПП „Кулата“ е интензивен на вход. Това съобщиха тази сутрин от ГД „Гранична полиция“.

Забранява се временно влизането на територията на Република България до 17 април 2020 г. включително, на всички граждани на трети страни през всички гранични пунктове с въздухоплавателни, морски, железопътни и шосейни транспортни средства.

Остава в сила забраната за влизане на територията на Република България на лица, пристигащи от следните държави-членки на ЕС и страни от Шенгенското пространство: Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия и Швейцария, с изключение на български граждани, членове на семействата на български граждани и лица със статут на постоянно и продължително пребиваване на територията на Република България.

На гражданите от тези държави-членки на ЕС и страни от Шенгенското пространство и членовете на техните семейства се позволява транзитно преминаване през територията на Република България с цел да се завърнат в държавата, където живеят или пребивават.

Забраната не засяга граждани на държави-членки на ЕС и страните от Шенгенското пространство и членовете на техните семейства с изключение на горепосочените.

Настоящата забрана не обхваща: здравни специалисти, здравни изследователи и специалисти по грижата за възрастни хора; транспортен персонал, ангажиран с превоз на товари, екипажи на въздухоплавателни средства, извършващи търговски въздушен превоз, и друг транспортен персонал при необходимост; дипломати, служители на международни организации, военнослужещи и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения; лица, пътуващи по хуманитарни причини; граждани на трети страни, които имат разрешение за дългосрочно пребиваване в държава-членка на ЕС и преминават през България с цел да се завърнат в държава, в която живеят и пребивават.

От 18 март 2020 временно се забранява влизането и преминаването през територията на България на тежкотоварни автомобили, пристигащи от Иран.

На границата с Република Сърбия: От 8.00 ч. на 1 април 2020 г. е възстановeно преминаването на товарни автомобили през ГКПП - Брегово. На ГКПП „Връшка чука“ и ГКПП „Калотина“ трафикът на товарни автомобили е нормален. На двата пункта от сръбска страна не се пропускат пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси в двете посоки, включително и сръбски граждани.

Преустановeно е преминаването на лица и автомобили през сръбските пунктове, съпределни на българските „Олтоманци“ и „Стразимировци“. На границата с Румъния: На ГКПП - Русе и ГКПП - Видин трафикът на товарни автомобили е интензивен на вход, на граничните пунктове „Силистра“, „Дуранкулак“ и „Оряхово“ е нормален.

Временно е преустановено от румънска страна преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските „Никопол“, „Свищов“, „Кайнарджа“, „Крушари“ и „Кардам“.

По информация на румънските гранични власти, от 25 март 2020 г. български граждани, които пътуват за Румъния, подлежат на задължителна 14-дневна карантина на посочен от тях адрес. Мерките не се прилагат за водачите на товарни превозни средства с капацитет над 2,4 тона. Транзитните товарни автомобили, които през територията на България пътуват за Румъния, могат да преминат българорумънската граница само през съвместните ГКПП „Русе – Гюргево“ и ГКПП „Видин - Калафат“.

Границата с Република Гърция: Трафикът на товарни автомобили на ГКПП „Кулата“ е интензивен на вход, на ГКПП „Капитан Петко войвода“ и ГКПП „Илинден“ е нормален. Преустановено е преминаването през ГКПП „Златоград“ поради усложнение на епидемиологичната обстановка на гръцка територия.

На останалите пунктове гръцките гранични власти временно пропускат само чужди граждани, които живеят или работят в Гърция, което трябва да се удостовери на границата с официален документ на гръцки език. Ограничението не се отнася за водачи на камиони. На ГКПП „Гюешево“, ГКПП „Златарево“ и ГКПП „Станке Лисичково“ трафикът е нормален на товарни автомобили.

На влизане в Република Северна Македония не се пропускат чужди граждани, пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси. Македонски граждани се пропускат на вход само на ГКПП „Гюешево“. На излизане от РС Македония пътуващите могат да преминават само на ГКПП „Гюешево“ – ГКПП „Деве баир“.

На границата с Република Турция на ГКПП „Лесово“ и ГКПП „Капитан Андреево“ трафикът на товарни автомобили е нормален. За влизане в Турция не се пропускат чужди граждани с леки коли, микробуси и автобуси, пропускат се само турски граждани. Български граждани се пропускат на влизане в България на трите пункта на българо-турската граница.

Република Турция е въвела ограничение за шофьори на камиони, идващи от рискови в епидемиологично отношение страни. Не е преустановено преминаването на български товарни автомобили. 

Повече информация за ограничения при пътуване в чужбина може да се получи от МВнР: https://www.mfa.bg/bg/customnews/main/24736 и телефони +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56