„Бъдещето на туризма е качествено обслужване на малки групи, поддържане на стриктна хигиена, премахване на ол инклузива, огромни меню листи и био храна“, съобщава "Флагман".

Това е написал в доклада си за предстоящия летен сезон Иван Иванов, председател на регионалната туристическа камара в Бургас.

Той смята, че създаването на собствен бранд „Черноморска кухня“, както е средиземноморската, например, щяла да доведе до устойчивост и разпознаване на продуктите от региона. Според него провал на лято 2020 ще е пагубно за целия сектор, ще фалират хотели, ресторанти, ще се срине и икономиката на страната ни.

Иван Иванов подчертава, че е нужна национална политика за спасяването на туризма. Да се обсъдят възможности как държавата да плаща незаетите седалки в чартърните самолети, да се предвиди солиден бюджет за реклама на българския туризъм, да се разговаря с концесионерите, за да намалят летищните такси и проучим опита на Турция за сертифициране на курортите, предлага Иванов.

Председателят на регионалната туристическа камара смята, общините трябва да подготвят пакет от мерки в подкрепа на бизнеса, както направи Община Бургас, посочва той. 

Сега е времето да се промени и концепцията на плажните заведения, подчертава Иван Иванов – да преминат на самообслужване с ограничена меню листа, за да застояла храна, както и да намалят броя на седящите си места. Концесионерите трябвало да осигурят по-голямо пространство между шезлонгите, за да се гарантира сигурността на туристите, допълва още Иван Иванов.