Германският канцлер Ангела Меркел твърди, че Брюксел позволява на страните от Европейския съюз (ЕС) да затворят границите си за пътниците от Обединеното кралство след появата на по-заразен вариант на коронавируса.

Държавите от ЕС са "свободни да налагат временни забрани за влизане и транспортиране на пътници, идващи от държави извън ЕС, където има заразени с новия щам", съобщи "Таймс", където се цитира проектопредложението, внесено в Брюксел от Берлин.

ЕК решава: Пътуваме из света само с европейски сертификат за ваксинация срещу К-19

Според доклада предложението е изцяло подкрепено от германския канцлер Ангела Меркел и в него се подчертава "спешна необходимост да се действа, за да се предотврати или поне забави разпространението на нови варианти на вируса в и в рамките на ЕС зоната."

БЛИЦ припомня, че по-рано днес и българският премиер Бойко Борисов заговори за затваряне на границите и при какви условия може да се пътува по света по време на пандемията.
 
Паника се появи в Европейските страни, когато във Великобритания беше открит по-заразен щам на коронавируса в края на миналата година. Над 40 държави бързо отмениха полети от и за Обединеното кралство през декември.

Най-драматичната ситуация се разгърна на пристанище Дувър, където хиляди шофьори на камиони заседнаха на френската граница само дни преди Коледа. Кризата беше решена след спешни разговори между британския премиер Борис Джонсън и президента на Франция Еманюел Макрон.

Според съобщенията, Германия се стреми да избегне възможното повторение на пътния хаос, който се случи в Дувър. "Таймс" цитира предложението на Берлин, че страните от ЕС трябва да гарантират "презграничен транспорт на стоки и доставки", когато се разглежда забраната за пристигащи от държави извън ЕС.

Докладът също така посочва, че ограниченията на Covid-19 бяха затегнати в Нидерландия, Австрия и в части от Германия.

Обединеното кралство беше облекчено през лятото, но беше принудено да обърне политиката си, когато степента на заразяване рязко се увеличи през есента. Англия е на трета позиция малко след Нова година и всички служби в Лондон бяха поставени в авариен режим.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!