Дубай е една от най-добрите туристически дестинации в света. През 2016 г. близо 15 милиона туристи са пребивавали поне една нощ в града, което е доста забележителна цифра, като се има предвид, че населението на града е само 2.8 милиона. Всъщност, съотношението между туристите и жителите на Дубай е над 5 към 1 - най-високото в света.

Ако сте били в Дубай наскоро, може би сте забелязали, че хората, които се тълпят, са много и се увеличават постоянно. Вижте обаче кои са най-претъпканите атракции в града, пише profit.bg.

Dubai Mall


Най-претъпканата атракция в Дубай е Dubai Mall. Намира се в близост до най-високата сграда в света (повече за това след малко) и привлича повече от 80 милиона посетители през 2015 г.- последната година, за която има статистически данни.

Това означава, че близо 220 000 души стъпват в този мол всеки ден, което е около 183 за всеки от 1200-та магазини, които можете да намерите в този търговски център. Хубавото е, че тук  има силна климатизация, предвид горещия климат навън.

Палмите

Трудно е да се намерят официални статистически данни за посетителите на изкуствените острови, които се намират непосредствено до брега на Дубай и са оформени като палмови дървета.

Последните числа за Palm Jumeriah - най-големия и най-популярен от тези острови, предполагат нощно население между 9-11 000 туристи, което го прави малко по-популярно място от Burj Khalifa и определено една от най-претъпканите атракции в Дубай, особено като се има предвид колко тесни са повечето от пътищата му. Трафикът е основен проблем тук, така че помислете дали да шофирате.

Бурж Халифа

 

Бурж Халифа е най-високата сграда в света, поне за момента, но дори и да не е такава, надали някоя от  тези, които ще бъдат по-високи след завършване, ще бъде толкова популярна. Бурж Халифа привлече 1.87 милиона посетители през 2013 г., което средно надхвърля 5000 на ден.

За разлика от това, саудитският арабски град Джеда (домът на кулата, която ще бъде по-висока от Бурж Халифа) има по-малко посещения.

Аквариумът

Точно както Бурж Халифа се намира близо до Дубай Мол, в него е Аквариумът, който през последните години е доста ценен за туристическата индустрия в Дубай. Трудно е да се намерят статистически данни за Аквариума през последните години, но е известно, че през първата 2011 г. е привлякъл 1.5 милиона посетители.

Почти сигурно е, че най-малко 4 000 души на ден се удивяват на морския живот, а някои дори се възползват от възможностите за гмуркане.

Воден парк Wild Wadi

Предвид факта, че летните температури в Дубай редовно надхвърлят 50 градуса, може да изглежда странно, че водният парк тук събира по-малко от 1 000 000 годишни посещения.

И ако плажовете ви привличат, имайте предвид, че пясъците и водата са доста горещи, което прави климатизираното фоайе на "Бурж Дубай" по-предпочитано място спрямо Jumeriah Beach!

Ски Дубай

Сравнително ниският брой посетители, които привлича най-популярния воден парк в Дубай, може да е изненадващ, но фактът, че можете буквално да карате ски в средата на пустинята, е направо странен.

Добре, де, Ски Дубай не се провежда технически в пустинята, а в климатизирана, изкуствена среда. Все пак е доста забележително, че три четвърти от един милион души избират Дубай за ски дестинация всяка година, като се има предвид колко рядко явление е снегът в по-голямата част от Близкия изток.

Всъщност самото съществуване на Ски Дубай е забележително не само като идея, за да привлече повече хора, но и заради извънземния инженеринг, който е в основата на толкова много от най-посещаваните атракции в Дубай.

Джамията Джумейра

Трудно е да се характеризира джамията Джумея като една от най-претъпканите атракции в Дубай, тъй като за това свято място няма статистически данни. Това е обяснимо, предвид факта, че е активно място за поклонение, а не само туристическа атракция.

Все пак, без съмнение, това е най-известната джамия в Дубай, и тъй като славата на града до голяма степен произтича от новата архитектура, за разлика от старата, джамията повече от заслужила своето място в списъка.