Малкото е романтично, красиво, запленяващо. А когато говорим за туристически дестинации, това важи в пълна степен за малките градове в Европа, пише profit.bg.


Животът тук е по-бавен, те не са претъпкани с туристи, но предлагат не по-малко интересни и забавни моменти.

Ето някои от най-романтичните градове в Европа, които си струва да посетите:

Нафплион, Гърция

Въпреки че Нафплион се намира е на Пелопонеските острови в Егейско море, този малък град не изглежда така, сякаш е част от Гърция. Това се дължи на факта, че в продължение на два века е владян от венецианците, което се пренася в архитектурата и цветовете.

Тук можете да усетите и влиянието на Турция, която иска да превърне Нафплион в първата си столица.

От брега можете да видите древния замък на остров Буурзи, който изглежда все едно плава в средата на тюркоазеното море. На площада има много приветливи кафенета на открито, малки магазинчета с мъниста, мед, зехтин и великолепни текстилни изделия.

Килкени, Ирландия

Живописен мост над река Нор, исторически улици, обградени със средновековни сгради, древен замък в непосредствена близост до центъра на града са ключовите съставки, които правят Килкени един от най-живописните и романтични малки градове в Европа.

Ако имате ирландски предци, може да научите повече за тях в комплекса Rothe House от 17-и век, който съдържа изследователски център с повече от 200 000 фамилни истории и граждански досиета. Също така се помещава музей и градина с патици.

Килкени е само на около 85 мили югозападно от Дъблин и всеки ден има няколко влака, които водят до там.

Брюж, Белгия

Най-романтичното място в Белгия - Брюж, дори има дори езеро, познато като Езерото на любовта. Въпреки че този малък град привлича доста туристи, не позволявайте това да ви откаже да го посетите.

Тълпите намаляват през септември, а с по-малко хора около вас можете да отделите повече време и да се забавлявате в едно от многото кафенета или магазини за ръчно изработени дантели.

Чешки Крумлов, Чехия

Един от най-живописните малки градове в Европа - Чешки-Крумлов, е като миниатюрна Прага - с червените покриви, историческия център с тесни пътеки, калдъръмени улици и възрожденски замък. Градът е разделен от река Валтава и тук можете да карате кану или сал.

Най-романтичните гледки ще намерите на върха на Chateaux Tower - част от комплекса Castle and Chateau. След това направете пикник в Chateau Garden и посетете художествената галерия Egon Schiele, където можете да видите интересни произведения на изкуството.

 

Поолеве, Шотландия

Разположен до Лох Еве, този малък град е стратегическо място по време на Втората световна война. Днес най-романтичното място е семейният имот Pool House, където гостоприемството е издигнато в изкуство. Ще бъдете посрещнати в библиотека, пълна с книги и с камина, както и с вкусна почерпка.

Всяка от шестте стаи за гости има различна тема, включително и апартамент за меден месец. Не пропускайте залата за билярд и бара, зареден с разнообразни видове шотландско уиски.

Балещранд, Норвегия

Разположен в северния край на Sognefjord, Балещранд е едно от малкото места на Земята, където може да се насладите на красотата на 360 градуса – от идващите фериботи до Английската църква.

Населението на този малък град е само 2000 души, но тук може да се настаните в забележителния хотел Kviknes. Истината е, че стаите за гости не са особено специални - тези в "модерното" крило изглеждат моделирани след 1960 г., а в „историческото“ крило пък ви връщат във времената на вашата прабаба.

Този изключителен хотел се гордее с необичайни колекции от изкуства и мебели в лобито си. Има и огромна трапезария, бюфет с вкусна храна и стъклени стени, от които можете да наблюдавате фиордите.

Кеймбридж, Англия

Ако смятате, че умният е секси, тогава Кеймбридж определено трябва да бъде във вашия списък за посещение. Една от най-популярните дестинации в Англия е домът на известния университет, който води корените си от 1209 г.

Ако посетите града по време на ваканцията и искате да разберете какво е да спите тук, можете да се настаните в стая с двойно легло. Минете по стъпките на някои от завършилите тук личности, като Дарвин и принц Чарлз, в кампуса, разходете се в градините, посетете университетския музей или пийнете бира в бара на колежа.

Позитано, Италия

Смятан за едно от най-красивите места в света, малкият град Позитано на брега на Амалфи в Италия претендира за място в сърцето на всеки романтик. Той е построен на скала, а колкото по-високо се изкачвате, толкова по-хубав е изгледът.

Поради популярността му, настаняването в Позитано не е евтино. Посетете го преди или след сезона, който се простира от април до октомври, за да спестите от хотел.

Ардеш, Франция

Искате ли да помиришете лавандулата? Задължителна тук е екскурзия до музея "Лавандула" и дестилерията в Ардеш, където се извлича етеричното масло.

Природната красота и безкрайното очарование на този живописен район са оформени от река Ардеш, където двойките могат да карат каяк и кану под Pont d'Arc - масивен естествен мост, който обхваща почти 200 фута.

Макар че този град може да бъде достигнат с велосипед, влак и кола, най-романтичният начин да пристигнете е с речна лодка и след това да наемете кола.

Сейнт Мориц в Швейцария

Два пъти олимпийски домакин и част от обектите на ЮНЕСКО, малкият град в Швейцарските Алпи привлича любителите на зимни спортове. Когато езерото замръзне, тук може да се насладите на спектакъла на полоиграчите и конните ездачи.

През сезона тази красива дестинация е и доста скъпа. Това е домът на най-добрите хотели, предназначени за мултимилионери.

Ако може да си позволите обаче, доставете си удоволствието да прекарате няколко дни и нощи тук. Ако сте с ограничен бюджет, просто елате за ден и се поглезете с вкусните швейцарски шоколади.